«Σηκώσανε την Ελλάδα ψηλά τα παιδιά»

Για την πολιτική, τον αθλητισμό, την Ευρωβουλή, την εθνική ομάδα και τον ίδιο μίλησε ο Θόδωρος Ζαγοράκης στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Deutsche Welle. Αρχικά ο πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας αναφέρθηκε στην προσπάθεια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας:

«Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτή την ομάδα. Διέψευσε πάρα πολλούς, οι οποίοι βιάστηκαν να την κρίνουν. Ήταν μία πάρα πολύ καλή πορεία. Η ομάδα αποκλείστηκε από μία διαδικασία, την οποία ειλικρινά σας μιλάω, δεν θα την ήθελε κανένας ποδοσφαιριστής. Αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Σηκώσανε ακόμα περισσότερο την Ελλάδα ψηλά αυτά τα παιδιά, οπότε τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας».

-Μήπως η ελληνική ομάδα δεν έδειξε την απαιτούμενη συγκέντρωση;

«Οχι, δεν θα συμφωνήσω σε αυτό. Η ομάδα φαινόταν ότι ήταν απόλυτα συγκεντρωμένη, εκτός από το πρώτο παιχνίδι κι αυτό είχε να κάνει, πιστεύω εγώ, με άλλους παράγοντες. Ίσως ήμασταν απροετοίμαστοι, δεχθήκαμε πάρα πολύ νωρίς το γκολ, όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός παιχνιδιού. Στα άλλα παιχνίδια ήταν απόλυτα συγκεντρωμένη η ομάδα, τα παιδιά ήταν προσηλωμένα στον στόχο τους».

Για την διαδικασία των πέναλτι στο παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα σχολίασε:

«Ετυχε, φτάσαμε στη διαδικασία των πέναλτι. Και να σας πω ότι έγινε και το εξής περίεργο: Και τα δέκα πέναλτι, ακόμα και του Γκέκα που χάθηκε, ήτανε πάρα πολύ καλά χτυπημένα. Οπότε δεν μπορείς να πεις τίποτα. Σε μία λεπτή κλωστή δεν μπορέσαμε να περάσουμε στους 8 του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό είναι που μας στεναχωρεί και τίποτε άλλο».

Για την εικόνα που έχει από το Μουντιάλ:

«Εχει κλείσει η ψαλίδα, μεγάλες με μικρές ομάδες, αυτό είναι δεδομένο, δεν το συζητάμε. Θα το δούμε και στην πορεία του Μουντιάλ και στα πρωταθλήματα, και στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Βλέπετε χώρες όπως είναι η Αγγλία, η Ιταλία, η Ισπανία, από τον πρώτο γύρο βγαίνουν έξω. Και μένει η Ελλάδα στους 16 και από μια λεπτομέρεια, που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, δεν πέρασε στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά πράγματα».

Για τον ρόλο του ως Ευρωβουλευτής:

«Είναι αυτό που περίμενα κατ΄αρχήν. Έχει ενδιαφέρον, βλέπεις ότι από την πρώτη συνεδρίαση υπάρχει ένα κλίμα… ενότητας, αλλά και διαπληκτισμού ταυτόχρονα. Αυτό από μόνο του αποκτά ένα τεράστιο ενδιαφέρον. Για μένα, ο οποίος δεν ήμουν άνθρωπος της πολιτικής, ο στόχος και ο σκοπός που είχα πάντα και γι” αυτό αποδέχθηκα αυτήν την πρόταση είναι το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας με οποιοδήποτε τρόπο».

Για την σχέση πολιτικής και αθλητισμού είπε:

«Πάρα πολλά πράγματα μπορεί να μάθει, όπως και ο αθλητισμός μπορεί να μάθει από άλλα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα. Το ποδόσφαιρο είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας μας. Και βλέπετε ότι όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλα αθλήματα, όταν συσπειρωνόμαστε μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Αυτό από μόνο του είναι ένα μήνυμα, το οποίο πρέπει να το καταλάβουμε καλά όλοι όσοι θέλουμε και προσπαθούμε να διεκδικήσουμε πράγματα για την πατρίδα μας».