Ο Ιβάν Σαββίδης κέρδισε οριστικά τη μάχη με Αμερικανούς και ΕΕ, που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τον αποκλείσουν από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), θεωρώντας τη συμμετοχή του σ’ αυτή την εταιρεία ως βραχίονα ρωσικής οικονομικής διείσδυσης στην Ελλάδα.
Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι πλέον το απόλυτο “αφεντικό” στον ΟΛΘ, έχοντας συγκεντρώσει το 67% των μετοχών του, γεγονός που τον υποχρεώνει να καταθέσει δημόσια πρόταση για την εξαγορά και του υπόλοιπου 33%, από το οποίο ελέγχει ήδη ένα σημαντικό κομμάτι μέσω συνεργαζόμενων εταιρειών.
Η εταιρεία Beltera του Ιβάν Σαββίδη, που κατέχει από τις 4 Ιουνίου και τυπικά το 67% των μετοχών του ΟΛΘ, ανακοίνωσε σήμερα (1/7) ότι υπέβαλε δημόσια πρόταση για τις υπόλοιπες 3.326.400 μετοχές (33%), προσφέροντας τίμημα 26,50 ευρώ ανά μετοχή.
Μένει στο χρηματιστήριο
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από το χρηματιστήριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν “καίγεται” να συγκεντρώσει όλες τις μετοχές. Αντίθετα μάλιστα, αν συγκεντρώσει πάνω από 90%, θα διαθέσει μελλοντικά κάποιες μετοχές στην αγορά ή σε τρίτους επενδυτές, ώστε να περιορίσει αισθητά το ποσοστό του.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της, εάν συγκεντρώσει πάνω από 90%:
δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) που της δίνει ο νόμος
υποχρεούται να αποκτά χρηματιστηριακά όλες τις μετοχές που θα προσφερθούν εντός περιόδου τριών (3) μηνών από την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Δημόσιας Πρότασης
Σχετικά με το Προσφερόμενο Τίμημα στη δημόσια πρόταση σημειώνονται τα εξής:
– Η μέση σταθμισμένη τιμή της μετοχής του ΟΛΘ κατά τους τελευταίους έξι μήνες ανέρχεται σε 25,71 ευρώ
– Ούτε η Beltera, ούτε οποιοδήποτε Πρόσωπο που Ενεργεί Συντονισμένα απέκτησαν μετοχές ΟΛΘ κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες
– Από την αποτίμηση της εταιρείας προέκυψε τιμή 26,26 ευρώ.
Δαιδαλώδεις συμμετοχές
Η δημόσια πρόταση εξαγοράς όλων των μετοχών του ΟΛΘ είναι το επιστέγασμα μιάς πολυετούς προσπάθειας για τον έλεγχο της πρώην κρατικής εταιρείας, που θεωρείται από Αμερικανούς, Ρώσους και ΕΕ ως στρατηγικής σημασίας για τις διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές.
Κατά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ κατάφερε να αποκτήσει συμμετοχή συμμαχώντας με γερμανικό όμιλο διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων.
Πήρε 13,4% του ΟΛΠ μέσω της εταιρείας Beltera, και απέκτησε επίσης 30% στην εταιρεία Helanor, η οποία μέσω αλυσίδας θυγατρικών οffshore κατέληγε να ελέγχει το 67% του ΟΛΠ.Το υπόλοιπο 70% της Helanot κατείχει η Deutsch Invest Equity Partners
Ο όμιλος Σαββίδη συμφώνησε να εξαγοράσει αρχικά το ποσοστό των Γερμανών στην Helanor. Έτσι θα εξασφάλιζε τελικά τον έλεγχο της κυπριακής εταιρείας SEGT, που κατείχε το 67% του ΟΛΘ.
Έμμεσος μέτοχος του ΟΛΘ (μέσω της κυπριακής SEGT) παρέμενε η γαλλική Terminal Link, η οποία ως εταίρος των Γερμανών κατείχε το 33,3% της SEGT.
πηγή: sofokleousin