Ο Ιάκωβος Αγγελίδης κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές στο περίφημο Financial Fair Play της ΟΥΕΦΑ. Αρκετές ομάδες έχουν μπει στο «στόχαστρο» της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, οι έλεγχοι είναι διαρκείς γι’ αυτό και φέτος πολλοί σύλλογοι απέφυγαν τις μεγάλες και οικονομικά δαπανηρές μεταγραφές καταφεύγοντας στη λύση του δανεισμού.
Η ΦΙΦΑ, που έχει τη δυνατότητα μέσω του TMS (Transfer Matching System) να επιτηρεί και να «βλέπει» όλες τις μεταγραφικές κινήσεις στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, ανακοίνωσε με το τέλος της μεταγραφικής περιόδου τα δικά της αποτελέσματα.
Οι αριθμοί δείχνουν μια τεράστια αύξηση στο δανεισμό ποδοσφαιριστών. Τελευταίο παράδειγμα η μετακίνηση του Ρανταμέλ Φαλκάο από τη Μονακό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αυτό το καλοκαίρι το 16% των ποδοσφαιριστών που μετακινήθηκαν με μεταγραφή στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) ήταν με τη μορφή δανεισμού. Μόνο για την Ισπανία το ποσοστό των δανεικών ποδοσφαιριστών έφτασε το 32%.
Ρίχνοντας μια ματιά στο επίσημο site της TMS βλέπει κανείς ότι η χώρα που «παράγει» και μετακινεί τους περισσότερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο είναι η Βραζιλία και ακολουθεί η Αργεντινή.
Από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και τον Ιούνιο του 2014 έγιναν 5.003 μεταγραφές στις οποίες εμπλέχθηκαν ομάδες της Βραζιλίας και συνολικά 5.526 Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές πήραν μεταγραφή το ίδιο χρονικό διάστημα. Η Αργεντινή ακολουθεί με 2.632 ποδοσφαιριστές…
Παράλληλα, η Πορτογαλία είναι το «παράθυρο προς την Ευρώπη» για τους Λατινοαμερικάνους ποδοσφαιριστές και ειδικά για τους Βραζιλιάνους. Στην τριετία 805 ποδοσφαιριστές έφυγαν από τη Βραζιλία και κατέληξαν σε ομάδες της Πορτογαλίας.