Οι πολεμιστές και οι αλλαγές

Όσοι περιμένουν σαρωτικές αλλαγές στηνΕθνική ομάδα επί Ρανιέρι, μάλλον θα χρειαστεί να… περιμένουν. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο Ιταλός τεχνικός στη συνέντευξη Τύπου για το ματς με την Ρουμανία, τονίζοντας πως είναι νωρίς ακόμη για να διαφοροποιήσει την… συνταγή των Ρεχάγκελ και Σάντος. Παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο των παικτών του χαρακτηρίζοντάς τους πολεμιστές. Αναλυτικά:

Τον όμιλο των προκριματικών και τη νέα αντάμωση με τη Ρουμανία, μετά τα μπαράζ του Μουντιάλ: «Έχουμε πολύ καλές ομάδες στον όμιλο και πρέπει να σεβαστούμε όλους τους αντιπάλους. Φυσικά γνωρίζω ότι έχουν χάσει την πρόκριση από το Μουντιάλ, ίσως να θέλουν να εκδικηθούν. Έχουν παίκτες έμπειρους και νέους και είναι πιο προετοιμασμένοι από εμάς διότι ορισμένοι από αυτούς έχουν στα πόδια τους παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ».

Για την απουσία του Μούτου: «Τον έχω σαν γιο μου. Είναι φανταστικός παίκτης και σκόρερ, όμως η Ρουμανία έχει και άλλους καλούς παίκτες όπως ο Μαρικά και ο Στάνκου».

Ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης της Ρουμανίας: «Όλη η ομάδα είναι καλή. Έχει έμπειρους παίκτες».

Το ποιος από τους Ρουμάνους που έχει προπονήσει όπως οι Μούτου, Κίβου είναι καλύτερος: «Είναι δύσκολο να πω ποιος είναι καλύτερος. Είμαι τυχερός που τους έχω προπονήσει. Δεν θέλω να ξεχωρίσω έναν».

Το πως του φαίνεται που προπονεί εθνική ομάδα: «Είναι μια νέα εμπειρία για μένα. Είμαι χαρούμενος που το κάνω. Δεν είναι όμως εύκολο, γιατί δεν προπονείς κάθε μέρα τους παίκτες. Είναι όμως μια εμπειρία που θέλω να ζήσω».

Το αν είχε χρόνο αν αλλάξει το σχήμα και φιλοσοφία στην ομάδα: «Ζητάτε πολλά. Περιμένετε να δείτε στο παιχνίδι. Με τέσσερις προπονήσεις δεν μπορείς να αλλάξεις πολλά. Δεν νομίζω όμως ότι χρειάζονται πολλές αλλαγές. Η συνταγή με τους Ρεχάγκελ και Σάντος ήταν πετυχημένη».

Την απουσία του κόσμου και αν επηρεάσει: «Η απουσία των φιλάθλων είναι κακή γενικότερη για το θέαμα. Οι παίκτες θέλουν τους οπαδούς για να τους δίνουν ώθηση. Το κοινό μας είναι θερμό και η απουσία του ίσως είναι πλεονέκτημα για τη Ρουμανία. Πρέπει να το αποδεχτούμε».

Το εάν η εθνική έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη: «Πλεονέκτημα δεν υπάρχει διότι ο προπονητής είναι καινούργιος, η Ρουμανία είναι πιο έτοιμη από εμάς. Το πρώτο ματς μιας διοργάνωσης, ενός ομίλου είναι και το πιο δύσκολο. Το πλεονέκτημα νίκης είναι στη Ρουμανία».

Το πως νιώθει που είναι μέλος της Εθνικής: «Είναι ένα νέο κλίμα και το ήθελα πολύ. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος γιατί βρήκα ομάδα πολύ καλή, έτοιμη για θυσίες και διάθεση για να παίξει ποδόσφαιρο. Στη ρουμανική ομάδα ο προπονητής ξέρει τους παίκτες, εγώ όμως λίγο, επιφανειακά… Είμαι σίγουρος, όμως, ότι όλοι οι παίκτες θα δώσουν το 120% για να αποδώσουν μέσα στο γήπεδο. Θα ήθελα να δω μια συμπαγή ομάδα, που να ακολουθήσει στο γήπεδο τις οδηγίες που έχουμε δώσει στην προπόνηση».

Τα στοιχεία που θέλει να δει στην ομάδα: «Το σημαντικό θα είναι να υπάρχει μια καλή φυσική κατάσταση, να είναι συμπαγής και να έχει όρεξη να δουλέψει».

Τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει: «Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Έχουμε ένα χάρτη στο μυαλό μας που ίσως αλλάξουμε κάποια πράγματα. Γενικά θα ακολουθήσουμε την πετυχημένη συνταγή».

Τα στοιχεία που θα οδηγήσουν την ομάδα στις επιτυχίες: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά. Δεν υπάρχουν πια οι Καραγκούνης και Κατσουράνης και για αύριο ο Μανιάτης. Ο αντίπαλος θα βρει μπροστά του μια νέα ομάδα, αλλά ως εκεί. Αύριο πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη θέληση για να κάνουμε μια πολύ καλή εμφάνιση. Όλοι είναι έμπειροι παίκτες. Έχω ήδη χάσει τρεις και δεν θέλω να χάσω άλλους. Θα κάνω τις επιλογές μου βάσει κριτηρίων. Φυσική κατάσταση και ανάλογα με τον αντίπαλο τι μπορούν να προσφέρουν. Θέλετε να σας πω για το επόμενο βήμα, αλλά είναι πολύ νωρίς για αυτό».

Τι θα πει στην ομάδα πριν βγει στο γήπεδο: «Οι παίκτες μου είναι πολεμιστές και έχουν θέληση. Είναι η εικόνα του Έλληνα και καταλαβαίνουν τον οπαδό. Όλοι είμαστε και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Αυτό είναι το σημαντικό».

Τα πλάνα ενδεκάδας: «Η Ρουμανία έχει όλα τα πλεονεκτήματα. Δεν θέλω να τους δώσω περισσότερα λέγοντας το σύστημα και τα πρόσωπα που θα χρησιμοποιήσω».

Τη φιλοσοφία του: «Μέχρι να γνωρίσω 100% όλη την ομάδα θα προσέξω να μην χάσουμε. Έχω πιο επιθετική νοοτροπία. Σαφώς και θέλω να κρατήσουμε το μηδέν, αλλά και να μετουσιώσουμε τις φάσεις σε γκολ . Θέλω να νικάω, αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Αν όμως σε ένα ματς δω ότι δεν μπορώ να κερδίσω, θα κοιτάξω να μην χάσω».

Τα σημεία που θα κρίνουν το παιχνίδι: «Το κλειδί είναι οι έμπειροι παίκτες που θα πρέπει να πάρουν από το χέρι την ομάδα και να την οδηγήσουν στη νίκη».