Ο Χάτζι, η Αμφίπολη κι ο… Τσαουσέσκου

Ο Γκεόργκι Χάτζι, ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, ονόματα που ανέδειξε το ρουμάνικο ποδόσφαιρο βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, μαζί με την ομάδα του, την Βιτορούλ, για ένα φιλικό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.

Ο “Μαραντόνα των Καρπαθίων”, όπως τον αποκαλούσαν την εποχή που έκανε μαγικά με τη μπάλα, βρέθηηκε το Σάββατο στο γήπεδο που επρόκειτο να παίξει στα νιάτα του, και σε ένα τάιμινγκ εκπληκτικό. Την εποχή, που στην Αμφίπολη η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως πράγματα, που γράφουν ιστορία.

Τι σχέση έχει με όλα αυτά ο Χάτζι;

Ο Ρουμάνος πρώην σούπερ σταρ, βρέθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 μια ανάσα από την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, όταν έπαιζε ακόμη στη Στεάουα.

Ήταν κάπου στο 1988 όταν ο Βαρδινογιάννης, που είχε… άκρες στην Ρουμανία του Τσαουσέσκου, ήθελε να τον φέρει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής, είχε φροντίσει να… ανακαλύψει κάποιες ρίζες του Γκεόργκι Χάτζι στην Χάτζι, για να τον φέρει στην Ελλάδα.

Όπως έγραφαν τότε οι εφημερίδες, οι “ρίζες” του Χάτζι ή καλύτερα, οι ρίζες της μητέρας του, ανακαλύφθηκαν στις Σέρρες σε ένα χωριό, ονόματι Μεσολακκιά. Σύμφωνα με τον αθλητικό τύπο τότε, μάλιστα, ο Χάτζι είχε γίνει Έλληνας, είχε πάρει τα χαρτιά και είναι εγγραφεί στο δημοτολόγιο της κοινότητας Μεσολακκιάς Σερρών.

Η Μεσολακκιά Σερρών είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας αυτή την εποχή, καθώς ήταν μέρος της αρχαίας Αμφίπολης και ο τάφος που ανακαλύφθηκε και έρχεται στο φως αυτές τις μέρες, βρίσκεται σ΄ αυτό το χωριό. Στο χωριό του Χάτζι!

Τελικά, αν και ο Χάτζι φέρεται να είχε γίνει Έλληνας, δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα για να παίξει ποδόσφαιρο, γιατί όπως παραδέχτηκε το Σάββατο στην Αθήνα, την τριετία 1987-90 είχε έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα.

”Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στον κ. Βαρδινογιάννη γιατί με ήθελε πάρα πολύ. Από το 1987 μέχρι το 1990 είχα έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και θέλω να τον ευχαριστήσω για ότι έχει κάνει για εμένα και την οικογένεια μου. Μετά έκανα μια σημαντική καριέρα. Έτσι ήταν να γίνει. Μπορεί στο μέλλον, αν ασχοληθώ ξανά με την προπονητική”, δήλωσε ο Χάτζι το Σαββατο!

«Γνώριζα την αξία του Χάτζι από τον Βαλεντίν Τσαουσέσκου και με είχαν συμβουλέψει να τον αποκτήσουμε. Το σχέδιό μας ήταν να τον αφήσουμε 1-2 χρόνια στη Στεάουα για να εξελιχθεί και μετά να τον φέρουμε στον Παναθηναϊκό. Προσπαθήσαμε, μάλιστα, να του εξασφαλίσουμε ελληνική υπηκοότητα λόγω και της καταγωγής του. Είχαμε κάνει μία πολύ καλή οικονομική πρόταση. Τα έγγραφα για τη μεταγραφή ήταν έτοιμα το 1988, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θέλαμε. Μετά ήρθε η επανάσταση στη Ρουμανία και ο Χάτζι επέλεξε να υπογράψει στη Ρεάλ», δήλωσε πριν από έναν χρόνο Γιώργος Βαρδινογιάννης, κάνοντας φλας – μπακ σ΄ εκείνη την καταπληκτική ιστορία!

xatzi1