«Ο τάφος ανήκει στη μητέρα ή τη γυναίκα του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Αξιοσημείωτες είναι οι δηλώσεις του αιγυπτιολόγου και συγγραφέα του βιβλίου «Ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», Αντριου Τσαγκ, στο Discovery Channel που σημειώνει:

«Οι ροζέτες που βλέπουμε στην Αμφίπολη είναι παρόμοιες με εκείνες στο χρυσό φέρετρο του Φιλίππου Β’, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μοιάζει να είναι ένα σήμα κατατεθέν».

Μάλιστα ο Τσαγκ δίνει τη δική του αίσθηση για το ποιος βρίσκεται μέσα στον τύμβο. «Η βασίλισσα Ολυμπία (μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) είναι η βασική υποψήφια, αλλά δεν αποκλείεται η Ρωξάνη ή και ο συνδυασμός και των δύο ταυτοχρόνως».

Ο Τσαγκ αναφέρει πως μέσα στον τάφο ενδέχεται να είναι θαμμένη η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου Ολυμπία και συμπληρώνει: «Οι Καρυάτιδες είναι πραγματικά εντυπωσιακό εύρημα. Οι Καρυάτιδες είναι ένα ακόμα δείγμα πως ο τάφος ανήκει σε ένα σημαντικότατο πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας.

Σημείωσε, δε, πως οι σφίγγες είναι χαρακτηριστικό σύμβολο των Μακεδόνων από τον τέταρτο αιώνα π.Χ. Οι σφίγγες δεν ήταν συχνές σε τύμβους εκείνης της περιοχής, βρέθηκαν όμως σε δύο τάφους στη Βεργίνα – ο ένας εκ των οποίων αποδόθηκε στη γιαγιά του Μ. Αλέξανδρου, την Ευρυδίκη.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr