Μάχη για να σωθεί το σπάνιο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη (22/7) στην περιοχή του φράγματος, της Λύρας Σουφλίου και κατακαίει πυκνό πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, στον Έβρο, έχει προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Η κατάσταση προς το παρόν παραμένει η ίδια, με την φωτιά να είναι καθηλωμένη και να κινείται αργά και χαμηλά από κάτω. Υπάρχουν σε διάφορα σημεία αναζωπυρώσεις.

Οι εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν τις ρίψεις, όσο ο άνεμος βοηθάει. Η προσπάθεια με χωματουργικά γίνεται βορειοδυτικά. Εκεί εστιάζεται η μεγάλη προσπάθεια και με τα εναέρια μέσα.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μίλησε στο Newsbomb.gr για την μάχη που δίνουν ώστε να καταφέρουν να περιορίσουν την φωτιά, χαρακτηρίζοντας το βράδυ που προηγήθηκε ιδιαίτερα δύσκολο κυρίως λόγω των συνεχών αλλαγών της κατεύθυνσης των ανέμων, οι οποίοι παραμένουν και σήμερα ασθενείς.

«Η τοποθεσία της πυρκαγιάς είναι δυσπρόσιτη και ευτυχώς που φέτος το Δασαρχείο έκανε συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, έργα που διευκόλυναν την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης. Κάνουμε αντιπυρικές ζώνες. Προς το παρόν δεν διατρέχει κίνδυνο να μπει η φωτιά στο χωριό Δαδιά. Είναι δύσκολο να την περιορίσουμε καθώς το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς είναι ένα πυκνό πευκόδασος. Έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλακίκος, συμπληρώνοντας ότι η κινητοποίηση ήταν άμεση, ο αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων ικανός και υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τον δήμο.

Επιπλέον τόνισε πως: «Κάθε χρόνο έχουμε φωτιά στην συγκεκριμένη περιοχή, αυτό πρέπει να προβληματίζει».

Να σημειωθεί ότι η βλάστηση της περιοχής (πυκνό πευκοδάσος με δέντρα μεγάλης ηλικίας) που έχει παραδοθεί στις φλόγες καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Στην περιοχή επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 8 Α/Φ και 5 Ε/Π, ένα εκ των οποίων συντονιστικό.

πηγή: newsbomb.gr