Τέλος τα διαβατήρια για τους Ρώσους επιστρατευμένους

Μπλόκο στην εγκατάλειψη της χώρας από όσους προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση βάζει η Ρωσία. Αποφάσισε να σταματήσει την έκδοση διαβατηρίων προκειμένου να αναγκαστούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια εποχή όπου δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες έχουν ήδη διαφύγει στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γεωργία, το Καζακστάν και στην Μογγολία.

Η μαζική αυτή έξοδος έχει τέτοιες διαστάσεις που οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας εγκατέστησαν την Τρίτη 27.9, κινητό στρατολογικό γραφείο στα σύνορα με την Γεωργία, για να ανακόπτουν όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από την επιστράτευση.

Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται το κλείσιμο των συνόρων εν μέσω της εκστρατείας επιστράτευσης εφέδρων για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Αν ένας πολίτης έχει κληθεί για στρατιωτική θητεία ή έχει λάβει κλήση (επιστράτευσης ή στράτευσης), δεν θα δικαιούται διεθνούς διαβατηρίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Οι Ρώσοι χρειάζονται διεθνές διαβατήριο προκειμένου να ταξιδέψουν στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, ενώ έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Αρμενία, την Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν με εσωτερικό διαβατήριο.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαβεβαιώσει με δηλώσεις του, πως μόνο όσοι διαθέτουν στρατιωτική εμπειρία ή ειδικές γνώσεις για τον στρατό αναμένεται να επιστρατευθούν.

Όμως η επιστράτευση ηλικιωμένων, ασθενών, φοιτητών, κατηγοριών που υποτίθεται θα εξαιρούνταν από την επιστράτευση, έχει προκαλέσει κατακραυγή στην Ρωσία.

Παρατηρητές θεωρούν ότι τελικά οι ρωσικές αρχές επιστρατεύουν περισσότερους από όσους ανακοίνωσαν.