«Ξεδιάντροπη πρόκληση…»

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σερβίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιρρίπτει τις ευθύνες για τα επεισόδια στην Αλβανία και καλεί τους «γείτονες» να πάρουν θέση καθώς στην υπόθεση εμπλέκεται κι ο αδερφός του πρωθυπουργού.

Το βράδυ της Τρίτης (14/10) ήταν προγραμματισμένη η πολυσυζητημένη και χαρακτηρισμένη ως «υψηλού κινδύνου» αναμέτρηση Σερβία – Αλβανία. Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο παιχνίδι διακόπηκε μετά από… πτήση σημαίας της «Μεγάλης Αλβανίας» πάνω από το γήπεδο, προσπάθεια παικτών της Σερβίας να την κατεβάσουν και γενική σύρραξη μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δυο χωρών. Η αστυνομία της Σερβίας προχώρησε σε έρευνες για να βρεθούν αυτοί που χειρίστηκαν το τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο με την εθνικιστική σημαία. Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες πως ύποπτος για αυτή την ενέργεια ήταν ο αδερφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ο οποίος βρέθηκε στα επίσημα του γηπέδου.

Το απόγευμα της Τετάρτης (15/10), η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σερβίας τοποθετήθηκε για τα γεγονότα. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει πως η σημαία που πετούσε πάνω από το γήπεδο της Παρτιζάν, προσβάλει όχι μόνο το έθνος της Σερβίας αλλά και αυτό της Ελλάδας, των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου! Όπως αναφέρουν οι Σέρβοι, έγιναν πολλές προσπάθειες τόσο από τους ίδιους όσο και από τον Άγγλο ρέφερι Άτκινσον και τους παρατηρητές της UEFA, έτσι ώστε να συνεχιστεί το παιχνίδι, όμως η πλευρά της Αλβανίας αρνήθηκε.

Στην ανακοίνωση της Σερβίας αναφέρονται λεπτομερώς όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στην οριστική διακοπή. Από τη στιγμή του κατεβάσματος της σημαίας από τον Μίτροβιτς, ως την επίθεση που του έκαναν οι Αλβανοί ποδοσφαιριστές. Όπως αναφέρουν οι Σέρβοι, αυτή ήταν και η κύρια αιτία των επεισοδίων. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως πριν το παιχνίδι αποδέχθηκαν όλους τους όρους που έθεσε η UEFA για την ασφάλεια του αγώνα, έκαναν τα πάντα έτσι ώστε να μην υπάρξουν προσβλητικά πανό και προκλητικές ενέργειες στις κερκίδες, για να μην δημιουργηθεί θέμα με την αποστολή της Αλβανίας.

Οι Σέρβοι ευχαρίστησαν τον κόσμο τους για το γεγονός ότι δεν δημιούργησε προβλήματα, ως τη στιγμή της πρόκλησης. Παράλληλα, σχολίασαν πως τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και η αποστολή της Αλβανίας δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τη διακοπή του αγώνα, η ομοσπονδία της Σερβίας αναφέρει πως προτάθηκαν τρεις εναλλακτικές για τη συνέχισή του, όμως, σε όλες αρνήθηκαν οι Αλβανοί δια του αρχηγού τους, Λορίκ Τσάνα. Μάλιστα, επισημαίνουν πως σε όλες αυτές τις εναλλακτικές, οι διαιτητές και οι παρατηρητές της UEFA ήταν σύμφωνοι. Είτε να εκκενωθεί το γήπεδο και να συνεχιστεί ο αγώνας, είτε να συνεχιστεί την Τετάρτη (15/10), είτε να αφήσουν την τύχη του παιχνιδιού στα χέρια των διαιτητών. Όμως, οι Αλβανοί δεν δέχθηκαν σύμφωνα με τους Σέρβους.

Τελειώνοντας την ανακοίνωσή της η Σερβία, αναφέρει: «Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η πρόκληση αντιμετωπίζεται με σκωπτική διάθεση από πολλές πλευρές, ακόμα και από την ίδια την UEFA. Η σημαία της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας», δεν προσβάλει μόνο τη Σερβία, αλλά και την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια. Κάποιοι καυχιόνται ότι κατάφεραν να φέρουν τη σημαία στο Βελιγράδι και πανηγυρίζουν στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι αποθαρρυντικό πως ο αδελφός του πρωθυπουργό της Αλβανίας είναι άμεσα υπεύθυνος για αυτή την τρομοκρατική ενέργεια. Το ερώτημα είναι πως θα απαντήσουν οι πολιτικοί, οι εκπρόσωποι της ΕΕ και της UEFA σε αυτή την τρελή και ξεδιάντροπη πρόκληση. Μην ξεχνάτε πως στην Αλβανία γιορτάστηκε το γεγονός της διακοπής, που ήταν και ο απώτερος σκοπός τους. Δεν ήθελαν να γίνει το παιχνίδι στο Βελιγράδι και όλα αυτά δικαιώνουν την ομοσπονδία μας που απαίτησε να μην υπάρξουν φιλοξενούμενοι οπαδοί στον αγώνα με την Αλβανία».

Πηγή: onsports.gr