Η Εθνική του μέλλοντος

Του Δημήτρη Ιορδανόπουλου

Σε άσχημη αγωνιστική κατάσταση βρίσκεται η Εθνική Ελλάδας, η οποία έχει μείνει μακριά από τις νίκες στις πρώτες τρεις αγωνιστικές των Προκριματικών. Με βάση την θετική παρουσία της στο Μουντιάλ του περασμένου καλοκαιριού, αλλά και τις επιτυχίες που είχε την τελευταία δεκαετία, η σημερινή εικόνα της ομάδας είναι απογοητευτική. Τι φταίει;

Από τον Σάντος στον Ρανιέρι

Συνήθως, όταν η ομάδα δεν πάει καλά, την “πληρώνει” ο προπονητής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η αλλαγή στο συγκεκριμένο πόστο έγινε πολύ πρόσφατα. Ο Φερνάντο Σάντος αντικαταστάθηκε από τον Κλαούντιο Ρανιέρι. Αν συγκρίνει κανείς τα βιογραφικά του νυν και του πρώην, ο Ιταλός τεχνικός υπερισχύει. Το ζητούμενο όμως είναι ποιος είναι καλύτερος για τη συγκεκριμένη δουλειά, αυτή του προπονητή της Εθνικής Ελλάδας. Ο Σάντος προτού αναλάβει τη γαλανόλευκη είχε δουλέψει για χρόνια στην Ελλάδα, σε διαφορετικές ομάδες, και γνώριζε τα πάντα για τον ποδοσφαιρικό “κόσμο” στη χώρα μας. Ο Ρανιέρι από την άλλη, δεν είχε καμία επαφή με το ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο νέος τρόπος παιχνιδιού

Το στυλ παιχνιδιού του Σάντος ταιριάζει γάντι στην Εθνική Ελλάδας, η οποία προτιμά να παίζει αμυντικά. Άλλωστε και οι μεγαλύτερες επιτυχίες της ήρθαν μέσα από τη σφιχτή αμυντική λειτουργία, ενώ σπάνια η Ελλάδα κερδίζει ή χάνει με παραπάνω από ένα γκολ διαφορά. Ο Ρανιέρι μετά τις υπογραφές στο συμβόλαιό του δήλωσε ότι θέλει να κάνει την ομάδα πιο επιθετική. Θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός ώστε να εφαρμοστεί σωστά αυτή η απόφαση, ενώ είναι αμφίβολο αν κάποια στιγμή θα λειτουργήσει πράγματι ή αν θα φέρει αποτελέσματα.

Μεγάλες αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό

Με την αποχώρηση του αρχηγού, Γιώργου Καραγκούνη, αλλά και την απουσία του Κατσουράνη είναι εμφανές το κενό στη μεσαία γραμμή της Εθνικής. Δεν πρόκειται για λάθος εκτίμηση του τεχνικού τιμ, καθώς οι συγκεκριμένοι παίκτες είχαν πολύ προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία και θα έπρεπε ούτως ή άλλως να αντικατασταθούν. Ωστόσο, η ταυτόχρονη απουσία των δύο προαναφερθέντων παικτών ρίχνει την ποιότητα της Εθνικής στο χώρο του κέντρου. Χάνεται η σιγουριά που έδινε ο Καραγκούνης, η ικανότητά του να κρατάει μπάλα αλλά και να ανεβάζει την ψυχολογία των συμπαικτών του όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Παράλληλα, παρά τα όσα έχουν γραφτεί για τον Κατσουράνη τους τελευταίους μήνες, η ποιότητά του ανέκαθεν ήταν αδιαμφισβήτητη. Η ομάδα οφείλει να ξεπεράσει σταδιακά τις συγκεκριμένες απώλειες και ο Ρανιέρι να χτίσει την “Εθνική ομάδα του μέλλοντος” όπως είπε, η οποία θα παραμείνει στο δρόμο των επιτυχιών.

Διαχρονικά κενά που διογκώνονται

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Εθνική ομάδα δεν διαθέτει εξτρέμ μεγάλης κλάσης. Επίσης, έχει καιρό να νιώσει σιγουριά όσον αφορά τον παίκτη που βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια. Τα συγκεκριμένα προβλήματα καλύπτονταν τις περισσότερες φορές. Η Εθνική κατάφερνε να “κρύψει” την ένδεια στα εξτρέμ, είτε γεμίζοντας το κέντρο με έμπειρους μέσους που μπορούσαν να ελέγξουν το ρυθμό του αγώνα, είτε με επιθετικούς που πήγαιναν στο πλάι και βαφτίζονταν εξτρέμ. Η εξαιρετική συνολική αμυντική λειτουργία καμουφλάρει συχνά το γεγονός ότι δεν υπάρχει τερματοφύλακας ο οποίος να …κατεβάζει τα ρολά. Πλέον όμως, όσο η μεσαία γραμμή της Ελλάδας ακόμη ψάχνεται, όλα τα προβλήματα της Εθνικής βγαίνουν στη φόρα. Ο τερματοφύλακας και η άμυνα δέχονται πολύ μεγαλύτερη πίεση, ενώ επιθετικά η ομάδα είναι ακίνδυνη. Οι βασικές επιλογές στο κέντρο αυτή τη στιγμή είναι: ο ποιοτικός αλλά αργός Ταχτσίδης, ο τρεχαλατζής αλλά πολύ συχνά εκνευρισμένος Μανιάτης, ο πολύτιμος αλλά ασταθής Σάμαρης. Πίσω τους, ο Μάνταλος και ο Τζιώλης. Θα ήταν στην αποστολή, πιθανώς και βασικός, ο αξιόπιστος Κονέ, ο οποίος όμως είναι τραυματίας. Αν ορισμένοι από αυτούς ανεβάσουν επίπεδο και βρουν σταθερότητα στην απόδοσή τους, ή αν εμφανιστεί κάποιος που για την ώρα βρίσκεται εκτός κλήσεων και δώσει λύσεις, τότε ενδεχομένως θα “κρυφτούν” ξανά τα υπόλοιπα προβλήματα.

Υπομονή

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να πει οποιοσδήποτε προπονητής στους οπαδούς της ομάδας του είναι να τους ζητήσει να κάνουν υπομονή. Αυτό προϋποθέτει α) πίστη ότι αυτός που χτίζει καινούρια ομάδα ξέρει τί κάνει, καθώς επίσης και β) στήριξη σε αρνητικά αποτελέσματα. Ο Ρανιέρι δηλώνει ότι η αλλαγή θα πάρει χρόνο να επιτευχθεί, αλλά είναι βέβαιος ότι η Εθνική βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση. Απομένει να δούμε αν θα έχει τη στήριξη που ζητάει, πόσο καιρό θα χρειαστεί ώστε να περάσει τη δική του φιλοσοφία και κυρίως, αν θα καταφέρει να διατηρήσει την Ελλάδα σε τροχιά επιτυχιών.