Υποδομές και επενδύσεις πάνε την Ενέργεια μπροστά

Ο τομέας της Ενέργειας αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, το πιο απαιτητικό στοίχημα όχι μόνο για τη χώρα, αλλά συνολικά για την ανθρωπότητα.  Μέσα σε αυτό σκηνικό συνυπάρχουν κρίσεις που διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά και η ανάγκη για μια «πράσινη» μετάβαση η οποία έχει εκ των πραγμάτων ξεκινήσει. Για να κερδηθεί αυτό το – πολύ απαιτητικό – στοίχημα όμως που θα φέρει την Ενέργεια μπροστά, απαιτούνται συγκεκριμένες μεν αλλά καθόλου απλές στην εφαρμογή τους δράσεις και πρωτοβουλίες. Αυτές αφορούν επενδύσεις σε υποδομές που θα ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τη στροφή στην κοινωνική και εταιρική κουλτούρα προς τη βιωσιμότητα. 

Η ΔΕΠΑ έχει αποφασιστικά μπει μπροστά για να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Ως ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου, έχει τον τρόπο να βρίσκεται πίσω από κάθε πρωτοβουλία που πάει την Ενέργεια μπροστά. 

Έχει κερδίσει τη θέση της ως αναπτυξιακός πυλώνας αλλά και εγγυήτρια της τροφοδοσίας της αγοράς με επάρκεια και ασφάλεια. Σχεδιάζει μεθοδικά και υλοποιεί με συνέπεια στοχευμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο στο κομμάτι των υποδομών και των νέων τεχνολογιών, όσο και σε αυτό της βιωσιμότητας και της στήριξης των πολιτών – καταναλωτών.

Συμμετέχει ενεργά στην κατασκευή και εκμετάλλευση της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, με τη σύμπραξη τριών μεγάλων ενεργειακών ομίλων της Ελλάδας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και Damco Energy). Μιας επενδυτικής κίνησης καθοριστικής για τη χώρα, που προσφέρει πλουραλισμό στο ενεργειακό μείγμα και σπρώχνει τη χώρα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. 

Από το 2025, η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα λειτουργεί με εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς τριών υπό απόσυρση ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων και θα είναι σε θέση να διασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σε χαμηλά επίπεδα τιμών, αποτελώντας μέρος μια περιοχής που βήμα – βήμα καθιερώνεται ως ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με προοπτική να τροφοδοτεί όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά και τις χώρες των Βαλκανίων. 

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, δημιουργώντας ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο με φωτοβολταϊκά πάρκα, που υπερβαίνει τα 700 MW με στόχο να φτάσει στα 1 GW, ισχυροποιεί ολοένα και περισσότερο την παρουσία της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό κάνει πραγματικότητα τον εταιρικό μετασχηματισμό της και, κατ’ επέκταση τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας θωρακίζοντας, παράλληλα, την επάρκειά της με την ανάπτυξη έργων υδρογόνου και «πράσινων» καυσίμων.

Στη στρατηγική μιας εταιρείας-πρωταγωνίστριας δεδομένα έχει κομβικό ρόλο και η επιχειρησιακή της εξωστρέφεια. Από το 2017 η ΔΕΠΑ έχει αναπτύξει δραστηριότητα στην αγορά της Βουλγαρίας, περνώντας στην αγορά της Ιταλίας το 2022 και συνεχίζοντας στις αγορές της Ουγγαρίας και Ρουμανίας μέσα στο 2023, ενώ μέσα στο ίδιο έτος ολοκληρώνεται και η εγγραφή της στην Αυστριακή αγορά φυσικού αερίου. Η εξωστρέφεια αυτή της επιτρέπει να συμμετέχει στις οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές φυσικού αερίου των εν λόγω αγορών, έχοντας τη δυνατότητα πώλησης ποσοτήτων φυσικού αερίου. Της επιτρέπει όμως και την πραγματοποίηση  διμερών συναλλαγών, με τις σημαντικότερες εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ακόμα κι εκτός Ε.Ε, όπως για παράδειγμα με την αγορά της Μολδαβίας. 

Είναι χαρακτηριστικό πως η κατεύθυνση αυτή στην οποία βαδίζει από το 2017 κι έπειτα, έχει αποφέρει διπλασιασμό των εξαγωγών από την ελληνική αγορά, σε ετήσια βάση, με άξονα το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο της που δημιουργεί μακροχρόνιες αλλά και πιο βραχυχρόνιες ευκαιρίες. 

Σε ένα ενεργειακό περιβάλλον διαρκών προκλήσεων, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αντιμετωπίζει με συνέπεια και υπευθυνότητα τον ρόλο της ως εγγυήτρια της επάρκειας της χώρας,  συμβάλλει με επενδύσεις και στοχευμένες πρωτοβουλίες στην αναπτυξιακή της πορεία, στηρίζει έμπρακτα την κοινωνία, συνδυάζοντας όλα τα συστατικά που μπορούν να πάνε την Ενέργεια μπροστά.