Τις επόμενες κινήσεις τους ετοιμάζουν οι αγρότες μετά και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε 5+1 μέτρα για τους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και μέρες σε όλη την Ελλάδα, στήνοντας και μπλόκα σε δρόμους.
Τα 300 τρακτέρ παραμένουν στο νότιο τόξο της ΔΕΘ, και οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τουλάχιστον μέχρι αύριο οπότε και θα αναχωρήσουν για τα μπλόκα τους με τη λήξη της 30ης επετειακής Agrotica και σημειώνουν ότι ο αγώνας τους τώρα ξεκινάει.
Παρά το αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν Θεσσαλοί συνάδελφοί τους, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Κεντρική Μακεδονία δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να επιτείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη και το μόνο που ζητούν και διεκδικούν είναι λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματά τους.
«Θα παραμείνουμε στη θέση μας εδώ μπροστά στην Agrotica χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και θα αποχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 4/2, σε ώρα που θα προκαλέσουμε μάλιστα τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό στην πόλη», τονίζει ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Παραδείσης.
«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», τονίζει.
«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον». Στο πλαίσιο αυτό, μιλά για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
Ωστόσο οι αγρότες έχουν κινητοποιηθεί σε και άλλες περιοχές της χώρας εκτός από την Θεσσαλία.
«Δεν πάει άλλο. Καταλαβαίνουμε ότι στο επίκεντρο είναι η Θεσσαλία, είναι όμως και οι άλλες περιοχές. Αν μπερδεύουν το τεύτλο με το μαρούλι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε» τονίζει αγρότης από την Πέλλα, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.
«Τα μέτρα αφορούν κυρίως τους αγρότες της Θεσσαλίας» δήλωσαν στη ΕΡΤ αγρότες αμέσως μετά τις πρώτες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τους πληγέντες του Θεσσαλικού Κάμπου.
«Τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση, ο αγώνας μας να φουντώσει μέρα με τη μέρα, μπλόκα αγροτών ξεπηδούν σε όλη τη χώρα και σε όλη την Ευρώπη», αναφέρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, που χαιρετίζοντας τις έως και σήμερα κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, καλεί τώρα τα τρακτέρ να ’ναι στους δρόμους, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα συλλαλητήριο για αύριο Σάββατο στις 12.30 μ.μ., στα διόδια του Ακτίου, από κοινού με την Ομοσπονδία της Πρέβεζας.
Σε συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό της κυκλοφορίας στο δρόμο Χαλκίδας – Αιδηψού στο ύψος του χωριού Κήρινθος Μαντουδίου, όπου έχουν στήσει το μπλόκο τους, προχώρησαν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας.
Επίσης αγρότες και κτηνοτρόφοι όλων των ηλικιών βρέθηκαν στον κόμβο της Λάρσου της Λέσβου όπου έκλεισαν το δρόμο Μυτιλήνης – Καλλονής.
Την ίδια ώρα σε νέα κινητοποίηση προχωρούν την Κυριακή 4 Φλεβάρη στον κόμβο των Πεζών στις 11 π.μ., οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου Κρήτης, μετά από κάλεσμα που απευθύνουν ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, ο Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου.