Από τα Φερόε στο… Σαν Μαρίνο!

Το βράδυ της Παρασκευής, τα Νησιά Φερόε βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, καθως η νίκη τους επί της Ελλάδας στον Πειραιά, ήταν μία έκπληξη μεγατόνων!

Από χθες, στο επίκετρο είναι ένας ακόμη ποδοσφαιρικός νάνος της Ευρώπης, το Σαν Μαρίνο, που μετά από 60 συνεχόμενες ήττες στα προκριματικά του Euro, ως επί το πλείστον και με μεγάλα σκορ, κατάφερε να μην χάσει!

Η ομάδα του κρατιδίου, που βρίσκεται μέσα στην Ιταλία, πήρε 0-0 από την Εσθονία, στο στάδιο “Ολίμπικο” του Σεραβάλε, το μοναδικό γήπεδο που πληροί της προϋποθέσεις για διεθνείς αγώνες στο κρατίδιο.

Το Σαν Μαρίνο έδωσε τον πρώτο επίσημο αγώνα του στις 14/11/199ο, όταν έχασε στην Ελβετία με 4-0 για τα προκριματικά του Euro 1992 της Σουηδίας. Ο χθεσινός, ήταν ο πρώτος βαθμός που παίρνει στα προκριματικά του Euro και συνολικά, το πέμπτο παιχνίδι στο οποίο αποφεύγει την ήττα στα 24 χρόνια της ποδοσφαιρικής του ιστορίας!

Ιστορική ημερομηνία στην ποδοσφαιρική ιστορία του Σαν Μαρίνο ήταν η 10η Μαρτίου 1993, όταν έφερε 0-0 με την Τουρκία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1994. Ήταν το πρώτο παιχνίδι στο οποίο δεν έχασε!

Ακολούθησε το 2001 μία ισοπαλία στην Λετονία με 1-1 για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002, ενώ το Σαν Μαρίνο έχει και δύο… επιτυχίες σε φιλικούς αγώνες με το Λιχτενστάιν.

Στις 20/08/2003 ήρθαν ισόπαλοι 2-2 στο Βαντούζ, ενώ 28/04/2005 το Σαν Μαρίνο κέρδισε με 1-0 στο Σεραβάλε. Αυτή είναι η μοναδική νίκη της ιστορίας του.

Προπονητής του Σαν Μαρίνο, είναι ο 45χρονος Πιεράντζελο Μαντσαρόλι, ο οποίος δεν έχει βγει ποτέ από το κρατίδιο, καθώς ως ποδοσφαιριστής έπαιξε στο τοπικό πρωτάθλημα, και ως προπονητής δουλεύει επί μία δεκαετία στην Ομοσπονδία.

“Το αποτέλεσμα είναι μία επιβράβευση για τη δουλειά μας και μας δίνει ηθικό για μεγαλύτερες επιτυχίες στη συνέχεια” είπε ο προπονητής του Σαν Μαρίνο, το οποίο άντεξε απέναντι στους Εσθονούς, με κορυφαίο τον τερματοφύλακα, Άλντο Σιμοντσίνι, ο οποίος έχει παίξει για ένα μικρό διάστημα στην Τσεζένα.

Όλοι οι παίκτες του Σαν Μαρίνο είναι ερασιτέχνες και πρόκειται για ένα κρατίδιο μόλις 61 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 30.000 ψυχών…