“Διαλύει το σύστημα υγείας”

Ένα ακόμη μπάχαλο έχει προκαλέσει ο υπουργός υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με την απόφασή του να καθιερωθεί χαράτσι 5 ευρώ, σε όποιον επισκεπτεται από τις 20 Μαρτίου, το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), για τη λειτουργία του οποίου, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εισφορές.

Στην απόφαση αυτή αντέδρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος επισημαίνει ότι “οι πολιτικές στον χώρο της Υγείας, ασκούμενες μέσα από έναν ανεπιτρεπτο ερασιτεχνισμό, έχουν οδηγήσει την Υγεία του λαού μας σε αδιέξοδο”.

Ο Ι.Σ.Α. τονίζει ότι “οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους χιλιάδες καθοριστικές διαγνωστικές εξετάσεις της καθημερινής ιατρικής πράξης που δεν αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ” και “Μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, χρόνιοι άρρωστοι, ασθενείς με σπάνια νοσήματα, ΑμεΑ γυρίζουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του βρετανικού μοντέλου του ‘60 με το gate keeping με τα φθηνότερα γενόσημα χωρίς τη δυνατότητα εξειδικευμένης παρακολούθησης κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι «οι εκατοντάδες περικοπές που μετακύλησαν ένα μέρος της υγειονομικής δαπάνης στις τσέπες των ασφαλισμένων και ένα άλλο μέρος στις τσέπες των γιατρών τους, υποδηλώνουν μία πολιτική διάλυσης του συστήματος υγείας, τελευταία απόδειξη της οποίας ήταν οι θάνατοι των ανθρώπων υψηλού κινδύνου από την εποχιακή γρίπη, επειδή δεν εμβολιαστήκαν».

«Πιστεύουμε στον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, αλλά μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς και χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου», καταλήγει ο Ι.Σ.Α., ζητώντας να αποσυρθεί η απόφαση για το χαράτσι των 5 ευρώ.