Πρωτοχρονιά με εκλογές!

Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλο συναντήθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφάσισαν να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογές Προέδρου τη Δημοκρατία δύο μήνες νωρίτερα! Ήδη ενημέρωσαν τον Παπούλια και ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλή να γίνει η πρώτη ψηφοφορία την άλλη Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου.

Εντελώς αιφνιδιαστικά, αποφάσισαν να ξεκινήσει η διαδικασία στις 17 Δεκεμβρίου αντί για τις 12 Φεβρουαρίου 2015, κάτι που σημαίνει πως αν δεν γίνει κάποια μεγάλη έκπληξη, φέτος ο Άγιος Βασίλης θα φέρει κάλπες για την εκλογή νέας κυβέρνησης!

Όπως αναφέρει το Έθνος, επί της διαδικασίας ισχύουν τα εξής :

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, εάν επιθυμούν, να υποδείξουν με επιστολή που θα αποστείλουν στον Πρόεδρο της Βουλής τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα, την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου.

Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικοί ψήφοι. Εάν και σε αυτή την δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία, την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου. Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

* Αύριο ο Σαμαράς θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό και ίσως ανακοινώνει και το όνομα που θα προταθεί για Πρόεδρος τη Δημοκρατίας.

* “Η επίσπευση της ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι αναμενόμενη και καλοδεχούμενη, καθώς φέρνει πιο κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για τον λαό και τον τόπο, που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Η απόφαση, σε συνεννόηση με την Τρόικα, να επισκευτεί η Προεκλογική εκλογή, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτούν τα νέα μέτρα και να εκβιαστεί η ψήφο των βουλευτών, αλλά δεν θα τα καταφέρουν” ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση της κυβέρνηση για την εκλογή Προέδρου.