Ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα από τον Ολυμπιακό με 3-2 στην Τούμπα, στο παιχνίδι νο22 για φέτος για όλες τις διοργανώσεις, σε ένα μεγάλο ντέρμπι λίγο πριν την διακοπή του Νοεμβρίου για τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων.
Πολύς λόγος έχει γίνει σχεδόν από την αρχή της σεζόν για την έλλειψη ενός καθαρού φορ που θα έχει αποτελεσματικότητα απέναντι στην αντίπαλη εστία και η αλήθεια είναι ότι τα εύκολα γκολ λείπουν (και) φέτος από τον Δικέφαλο. Η διαφορά με την περσινή σεζόν που σκόραρε η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου πάνω από 140 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ήταν ότι οι μεσοεπιθετικοί κάλυψαν το κενό του σκόρερ σκοράροντας συνεχώς και… από παντού.
Έχει ενδιαφέρον να κάνουμε μια σύγκριση στα γκολ που έχουν πετύχει φέτος οι μεσοεπιθετικοί του ΠΑΟΚ σε σχέση με πέρσι ακριβώς την ίδια περίοδο, για να υπάρχει μεγαλύτερη δικαιοσύνη και να μην γίνουν συγκρίσεις με την συγκομιδή των παικτών στο φινάλε της χρονιάς που βρήκε τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή.
Είναι προφανές πριν καν παμε σε αριθμούς που αποτυπώνουν την αλήθεια, πως κανείς από τους μεσοεπιθετικούς του ΠΑΟΚ δεν έχει έρθει σε σταθεροποιήση της απόδοσης του, με σκαμπανεβάσματα από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα. Την περσινή σεζόν ήταν ένα καλοκαίρι ιδιαίτερο για τον Δικέφαλο που κανείς δεν περίμενε πολλά. Και όμως, ειδικά οι παίκτες πίσω από τον φορ «κουβάλησαν» την ομάδα του Λουτσέσκου στα πρώτα ματς μέχρι δηλαδή και τις αρχές Νοεμβρίου.
Η «πτώση» για Ζίβκοβιτς – «Ντέλια» και το συν με Τάισον
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς πέρσι σε 20 αγώνες είχε πετύχει εννέα γκολ (!), ενώ φέτος μόλις τρία. Ο «Ζίλε» στα προκριματικά του Conference League πέρσι δεν υπήρχε ομάδα που δεν σκόραρε εναντίον της, ενώ και στο πρωτάθλημα ήταν ο πρώτος σκόρερ για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ένα ακόμα παράδειγμα εκτός από την εικόνα τους στο γήπεδο για την διαφορά σε σχέση με πέρσι, αποτυπώνεται στους αριθμούς του Γιάννη Κωνσταντέλια. Πριν από έναν χρόνο στο ίδιο χρονικό σημείο της σεζόν είχε προλάβει να «γράψει» τέσσερα γκολ, φέτος μόλις δυο. Η πράγματικότητα ειναι πως στην τρέχουσα χρονιά φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά μέσα στις φάσεις για γκολ, σε σχέση με όσα είδαμε πέρσι αλλά του λείπει – προς το παρόν – η αποτελεσματικότητα, έχοντας χάσει μερικές ευκαιρίες που στοίχισαν.
Το μοναδικό συν σε σχέση με πέρσι σε ότι αφορά την επιθετική συγκομιδή αφορά τον Τάισον. Ο Βραζιλιάνος μέχρι τώρα έχει σκοράρει τέσσερις φορές, ένα γκολ παραπάνω δηλαδή σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν στην ίδια περίοδο. Ακόμα και έτσι πάντως, από τον πολύπειρο Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό υπάρχουν περισσότερες (και μεγαλύτερες) απαιτήσεις για πιο σταθερή απόδοση.
Συνολικά με την απόδοση των μεσοεπιθετικών του Δικεφάλου μέχρι τώρα σε σχέση με πέρσι, έχοντας την προσθήκη και του Σορετίρε σε ότι αφορά το σκοράρισμα, υπάρχει μια διαφορά της τάξης των έξι γκολ, που σίγουρα δεν ειναι και… λίγα.
Ακόμα και αν ο ΠΑΟΚ έχει την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα με 17 γκολ, σε κάποια παιχνίδια όπως αυτά των ντέρμπι με Παναθηναϊκό και Άρη στην Τούμπα του έλλειψε το εύκολο γκολ, ενώ και στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών αν υπήρχε καλύτερη αποτελεσματικότητα γενικά από όλους στις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν.
Ο παράγοντας της απουσίας του Μπράντον Τόμας
Μπορει να μην ανήκει στους μεσοεπιθετικούς της ομάδας, αλλά είναι φανερή τουλάχιστον σε στατιστκό επίπεδο η απουσία του Μπράντον Τόμας.
Ο Ισπανός δεν είναι ο φορ killer σίγουρα ωστόσο ο τραυματισμός του που τον κράτησε εκτός δράσης, έχει στοιχίσει επιθετικά στον ΠΑΟΚ. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι φέτος ακόμα δεν έχει καταφέρει να ανοίξει λογαριασμό, ενώ πέρσι την ίδια περίοδο από το ξεκίνημα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου είχε πετύχει ήδη πέντε γκολ.
Αναλυτικά οι αριθμοί:
ΓΚΟΛ ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΜΕΧΡΙ 9/11/2023 ΣΕ 20 ΑΓΩΝΕΣ
ΑΝΤΡΙΓΙΑ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ 9
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ 4
ΤΑΪΣΟΝ 3
ΚΙΡΙΛ ΝΤΕΣΠΟΝΤΟΦ 2
ΤΟΜΑΣ ΜΟΥΡΓΚ 2
ΣΥΝΟΛΟ 20 ΓΚΟΛ
ΓΚΟΛ ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΜΕΧΡΙ 9/11/2024 ΣΕ 22 ΑΓΩΝΕΣ
ΤΑΪΣΟΝ 4
ΑΝΤΡΙΓΙΑ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ 3
ΤΟΜΑΣ ΜΟΥΡΓΚ 3
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ 2
ΚΙΡΙΛ ΝΤΕΣΠΟΝΤΟΦ 1
ΣΟΛΑ ΣΟΡΕΤΙΡΕ 1
ΣΥΝΟΛΟ 14 ΓΚΟΛ