Τεράστιο σκάνδαλο ντόπινγκ, μέσα και Έλληνες

Τεράστια αναταραχή στον κόσμο του παγκόσμιου στίβου φέρνουν οι νέες αποκαλύψεις του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, WDR, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν 150 ύποπτα δείγματα ντόπινγκ, ανάμεσά τους και 12 ελληνικά, με τα οποία η παγκόσμια Ομοσπονδία (IAAF) δεν ασχολήθηκε ποτέ.

Πρόκειται για το ίδιο δίκτυο που είχε προβάλει προ μερικών ημερών ντοκιμαντέρ που έφερνε το 99% των αθλητών της ρωσικής Ολυμπιακής ομάδας να έχουν σχέση με οργανωμένο κύκλωμα ντόπινγκ στη Ρωσία.

Τώρα οι νέες αποκαλύψεις του WDR εμπλέκουν αθλητές κι αθλήτριες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Συγκεκριμένα η νέα υπόθεση αφορά 150 περιπτώσεις αθλητών κι αθλητριών, των οποίων οι αιματολογική δείκτες δεν βρίσκονται σε ισορροπία.

Οι έλεγχοι έγιναν την περίοδο 2006-2008 (υπάρχουν περιπτώσεις από το 2001), δηλαδή πριν μπει σε λειτουργία το αιματολογικό διαβατήριο, το 2009. Τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν είχαν φυσιολογικές ενδείξεις, και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζονται η IAAF τα συγκάλυψε.

Στη λίστα εμπλέκονται 225 αθλητές από 39 χώρες, με τα πρωτεία να έχουν η Ρωσία (58) και η Κένυα (25), και σύμφωνα με το χάρτη που παρουσίασε η Telegraph 12 περιπτώσεις αφορούν την Ελλάδα.

Ονόματα αθλητών κι αθλητριών δεν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, όμως, ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις Ολυμπιονίκες του Λονδίνου, 100 νικητές –τριες σε παγκόσμια κι άλλα πρωταθλήματα, νυν κάτοχοι ρεκόρ κόσμου, δρομείς μαραθώνιων δρόμων κ.α, ενώ σε 30 περιπτώσεις αθλητές που βρίσκονται στη λίστα, βρίσκονται ήδη υπό τιμωρία.

Το τρίτο μέρος του ντοκιμαντέρ του WDR προβλήθηκε τη Δευτέρα (8/12) με την ΙΑΑF να ερευνά τα όσα ισχυρίζονται σε αυτό, χωρίς να αμφισβητεί τη γνησιότητα της λίστας.

Οι μετρήσεις εκείνες την περίοδο είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται από το 2009 κι έπειτα στο σύστημα βιολογικού διαβατηρίου και αυτό που έχει σημασία είναι ότι η IAAF δεν προχώρησε σε αναδρομική έρευνα, καθώς τα δείγματα φυλάσσονται σε καταψύκτες για περίοδο οκτώ ετών.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ, Σερ Κρεγκ Ρίντι, σε δηλώσεις του τόνισε: «Οι ισχυρισμοί που έχουν τεθεί από το γερμανικό δίκτυο απαιτούν στενό έλεγχο για να καθοριστεί ποιες ενέργειες απαιτούνται να γίνουν από εμάς για την επιβεβαίωση ή την αναζήτηση περισσότερων στοιχείων για τυχόν παραβάσεις των κανόνων αντι-ντόπινγκ.

Πηγή: sentragoal.gr