Ένας νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (10.2.2025) στη Σαντορίνη. Ο σεισμός, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου υπολογίζεται στα 4,9 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 13:23 μμ.
Πέντε λεπτά αργότερα, στις 13:27 ακολούθησε νέος σεισμός ανοιχτά της Σαντορίνης που άγγιξε τα 4 Ρίχτερ. Στις 13:43 σημειώθηκε νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ 12 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ έγινε στις 13:23 το μεσημέρι της Δευτέρας.
Το επίκεντρο του σεισμού είναι 11 χλμ της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος είναι στα 18,4 χλμ.
Στις 13:27 ακολούθησε νέος σεισμός 4 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος ήταν στα 14,7 χλμ, ενώ το επίκεντρο ήταν και πάλι στα 11 χλμ νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σημειώνεται πως από το πρωί η Σαντορίνη συνεχίζει να κινείται στο ρυθμό των Ρίχτερ, καθώς έχουν σημειωθεί απανωτοί σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ. Ωστόσο, η πλειονότητα των σεισμών είναι μικρότερης ισχύος.
Νέος σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:14 το μεσημέρι 19 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είχε εστιακό βάθος 15,8 χιλιόμετρα.
Λίγη ώρα αργότερα, γύρω στις 15:30 έγινε νέα σεισμική δόνηση των 4,3 Ρίχτερ, 17 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνη Αμοργού, με εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα.
Δύο νέοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι στην Καλντέρα
Νέα δεδομένα, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του σεισμικού φαινομένου στις Κυκλάδες, επιδιώκουν να αντλήσουν οι επιστήμονες, από τους δύο φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους, που συνελέγησαν το πρωί από την Καλντέρα. Την ίδια ώρα, τοποθετήθηκαν ακόμα δύο υπερσύγχρονοι σεισμογράφοι, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για μία εβδομάδα. Πρόκειται για υπερσύγχρονους σεισμογράφους, οι οποίοι πήραν τη θέση των δύο άλλων, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα εδώ και επτά ημέρες.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρέθηκε τη Δευτέρα στη Σαντορίνη η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού. Πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα των επιστημόνων, καθώς και με την Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού που βρίσκεται στο νησί και κάνει μετρήσεις στο βαρυτικό πεδίο, θα μελετηθούν δεδομένα και από την θάλασσα αλλά και από την γη. Τα στοιχεία θα πάνε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για να μπορούν οι επιστήμονες να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει αναστατώσει τόσο πολύ τη χώρα μας.