Λεφτά με το τσουβάλι, πεταμένα στο πηγάδι

Σε λίγο συμπληρώνεται μία τριετία Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ και σ΄ αυτό το διάστημα ο Πόντιος επιχειρηματίας έβαλε αρκετά χρήματα. Σύμφωνα με την ΠΑΕ, μέχρι τώρα ο Σαββίδης έχει βάλει στον ΠΑΟΚ πάνω από 42 εκατομμύρια ευρώ.

Παρόλα αυτά, ο Σαββίδης δέχεται τον τελευταίο καιρό ολοένα και αυξανόμενη κριτική, από τους φίλους του ΠΑΟΚ που βλέπουν ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων έχει στην ουσία σπαταληθεί, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα.

Η κατασταση της ομάδας σήμερα, άλλωστε, είναι απογοητευτική, και τίποτα δεν δίνει βάσιμες ελπίδες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν…

Τα στοιχεία, που έδωσε η ΠΑΕ έχουν ενδιαφέρον κι αυτά μπορούν να προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα.

Κατ΄ αρχήν, σ΄ αυτή την τριετία, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να φτάσει σε αυτάρκεια, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του είναι μετριότατη και ειδικά φέτος, δεν έγιναν μεγάλες επενδύσεις στο αγωνιστικό τμήμα (τα συμβόλαια Νομπόα και Κόστα δεν υπολογίζονται στα στοιχεία, που δόθηκαν).

Αν αφαιρέσει κανείς τα χρήματα που δόθηκαν για την εφορία και τις εγκαταστάσεις, που φτάνουν τα 31 εκατομμύρια ευρώ, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι στο διάστημα, που είναι στην κεφαλή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης, ο ΠΑΟΚ μπήκε μέσα κατά περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας εντέλει αυτό το οικτρό αγωνιστικό αποτέλεσμα!

Τα έσοδα σ΄αυτά τα τρία χρόνια έφτασαν τα 44 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έξοδα που αφορούν την ομάδα και τα λειτουργικά κόστη έφτασαν τα 56 εκατομμύρια ευρώ!

Είναι πια σαφές ότι τα χρήματα αυτά δεν έπιασαν τόπο, διότι οι επιλογές δεν ήταν καλές και είναι το ίδιο σαφές ότι πολλά θα πρέπει να αλλάξουν στο κοντινό μέλλον, έτσι ώστε μην συνεχίζει να επαναλαμβάνεται αυτό το φαινόμενο.

Διότι για έναν επιχειρηματία του βεληνεκούς του Σαββίδη, δεν είναι τίτλος τιμής, το να ξοδεύει τόσα χρήματα, για να έχει αυτό το αποτέλεσμα.

Πάρτε μια γεύση από τα στοιχεία που έδωσε η ΠΑΕ και αφορούν το διάστημα Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015

ΕΣΟΔΑ : 44 εκατομμύρια ευρώ

Εισιτήρια (απλά και διαρκείας) : 12,2 εκ.

UEFA: 11,3 εκ.

Τηλεοπτικά: 10 εκ.

Χορηγίες: 6,1 εκ.

Πωλήσεις/δανεισμοί/λοιπά έσοδα: 4,4 εκ

ΕΞΟΔΑ ΠΑΕ ΠΑΟΚ : 86,8 εκατομμύρια ευρώ

Συμβόλαια/πριμ ποδοσφαιριστών/προπονητών : 26 εκ.

Μεταγραφές/δανεισμοί/λοιπά σχετικά έξοδα : 9 εκ.

Τμήματα υποδομής, έξοδα διοργάνωσης αγώνων, αθλητικών οργανισμών (ΕΠΟ, Superleague, ΑΣ κλπ), μισθοδοσίες και λοιπά σχετικά έξοδα: 21,1 εκ.

Αποπληρωμή λοιπών φόρων: 6,7 εκ.

Εγκαταστάσεις/υποδομές: 3,4 εκ.

Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο του 2012 – 20,8 εκ.

(Ανάλυση:
Ληξιπρόθεσμα προς ποδοσφαιριστές/προπονητές/ομάδες: 7,8 εκ.
Ληξιπρόθεσμοι φόροι: 9 εκ
Ληξ. προς προμηθευτές/πιστωτές: 3 εκ
Ληξ. προς ΑΣ: 1 εκ)

Αυτή την ψαλίδα, που υπάρχει ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα της τριετίας, που φτάνει τα 42,7 εκατομμύρια ευρώ, την κάλυψε σύμφωνα με την ΠΑΕ, ο Ιβάν Σαββίδης, μέσω των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου.

Κάποια επιμέρους στοιχεία :

– Από τα 86,7 εκατομμύρια των εξοδων, μόλις το 1/7 καλύφθηκε από τα εισιτήρια, που είναι το μεγαλύτερο έσοδο.
– Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΠΑΕ, η χρονια θα κλείσει με επιπλέον ζημίες, που θα καλυφθούν κι αυτές με ανάλογη αύξηση κεφαλαίου.
– Αν τελικά περάσει η ρύθμιση για τα 10,4 εκ που θα πληρωθούν άμεσα, θα αυξήσουν την επένδυση του Σαββίδη στην ΠΑΕ.