«Ο τίτλος απαιτεί παίκτες»

Λίγο πριν φύγει για την Ισπανία κι από εκεί για το Εκουαδόρ, ο Κριστιάν Νομπόα μίλησε στην Media Day του ΠΑΟΚ…

Ο 30χρονος μέσος, μίλησε για όλους και για όλα, αναφέρθηκε στη δική του περίπτωση και το αν θα παίξει στα πλέι οφ ή όχι, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει και γι΄ αυτά που λείπουν από τον ΠΑΟΚ για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα…

Aναλυτικά τα όσα είπε ο Κριστιάν Νομπόα :

– Στις προπονήσεις, δείχνεις να το ζεις, να χαίρεσαι το ποδόσφαιρο. Παθιάζεσαι, πανηγυρίζεις στα γκολ… Είναι κάτι που σε χαρακτηρίζει;

“Ναι, δεν το κάνω μόνο τώρα, εδώ, αν με ρωτάς αυτό. Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά η δουλειά μου. Το αγαπώ, το απολαμβάνω. Αυτό ξέρω να κάνω, αυτό θέλω να κάνω. Να παίζω. Έτσι όπως με είδατε, έτσι ήμουν πάντα στις προπονήσεις, και πιστεύω έτσι θα είμαι πάντα…Πολύ περισσότερο τώρα που είμαι εδώ και περνάω καλά”.

– Το παρατσούκλι σου στο Εκουαδόρ είναι  “Ελ Θαρ”, ο “βασιλιάς”. Πως προέκυψε αυτό;

“Από τη παρουσία μου στη Ρωσία. Επειδή ήμουν οκτώ χρόνια εκεί. Από τα πρώτα χρόνια, με αποκαλούν έτσι. “Ελ Θαρ” είναι όπως ο Τσάρος”.

– Έχεις καταλήξει σε ένα συμπέρασμα για το τι συνέβη στο διάστημα που η ομάδα ξεκίνησε μια καθοδική πορεία, και πλέον είναι στη τρίτη θέση;

“Είναι δύσκολο, και πιστεύω λάθος  να εστιάσεις σε ένα μόνο σημείο. Είχαμε πολλούς τραυματισμούς, και γενικά πολλές απουσίες, ενώ ήρθε και μια αλλαγή προπονητή. Πλέον είμαστε όλοι στις προπονήσεις, εκτός από τον Τζιόλη που ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα, δουλεύουμε με τον νέο προπονητή και προσπαθούμε για το καλύτερο. Το πρώτο μας μέλημα είναι το να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη που είχαμε ως ομάδα”.

– Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που αφορά τη παρουσία του στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Έχεις ήδη μιλήσει στη πατρίδα σου γι’ αυτό. Υπάρχει κάτι νεότερο να μας πεις;

“Το σίγουρο είναι πως η κατάσταση είναι δύσκολη για μένα και τη παρουσία μου στα πλέι οφ. Όλα τα πρωταθλήματα τελειώνουν με τη συμπλήρωση δυο γύρων, και στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η κατάσταση. Το αποδέχομαι καθώς αυτοί είναι οι κανόνες. Στην εθνική με θέλουν από τη πρώτη μέρα, και στον ΠΑΟΚ με θέλουν στα πλέι οφ. Δεν μπορώ να πω ότι 100% θα είμαι εδώ. Θα πρέπει να μιλήσω και με τον προπονητή μου στην εθνική ομάδα. Για το Εκουαδόρ, το Κόπα Αμέρικα είναι σημαντικό, καθώς θέλουμε να πάμε καλά”.

– Μπορείς να προσδιορίσεις το πότε θα ξέρεις τι θα συμβεί;

“Δεν το γνωρίζω. Κατά πρώτον θα πρέπει να γίνουν οι κλήσεις για την εθνική ομάδα. Σκέφτομαι θετικά και πιστεύω ότι θα είμαι σε αυτές. Στη συνέχεια, θα έρθει η στιγμή να μιλήσω με τον προπονητή και την ομοσπονδία. Θα τον ρωτήσω και θα δούμε…”.

– Όταν θα βρεθείς στη πατρίδα σου και σου ζητήσει κάποιος να του μιλήσεις για τον ΠΑΟΚ, τι θα του πεις;

“Μια καλή ομάδα με πολλούς οπαδούς.  Θα του πω ότι βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον στο οποίο από τη πρώτη στιγμή όλοι όσοι ήταν στην ομάδα, έκαναν το παν για την καλύτερη δυνατή και γρήγορη προσαρμογή μου. Νιώθω καλά στην Θεσσαλονίκη, η γυναίκα μου νιώθει καλά, ζω εδώ με την οικογένειά μου και αυτό είναι σημαντικό για μένα”.

– Τι πρέπει να γίνει για να γυρίσουν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ στο γήπεδο;

“Θα πρέπει να δουλέψουμε, θα πρέπει να παλέψουμε, θα πρέπει να νικήσουμε. Είναι ωραίο όταν βλέπεις ένα γεμάτο γήπεδο. Ακόμα όμως και όταν μπεις στο γήπεδο και δεις μοναχά έναν φίλαθλο, πρέπει να μπεις στο χορτάρι και για παλέψεις γι’ αυτόν. Οι φίλαθλοι βρέθηκαν μαζικά κοντά μας αλλά μας είδαν να χάνουμε ένα – έναν τους στόχους μας. Δε χρειάζεται να τους το πω εγώ. Το ξέρουν. Τους χρειαζόμαστε. Όπως και εκείνοι μας χρειάζονται. Οι φίλαθλοι έρχονται στο γήπεδο για να σε στηρίξουν την ώρα που παίζεις, και εσύ πρέπει να παίξεις για εκείνους. Είτε κερδίσεις, είτε φέρεις ισοπαλία, είτε χάσεις, έχει μεγάλη σημασία να νιώθουν ότι προσπάθησες να νικήσεις για εκείνους, και εκείνοι να νιώθουν πως έκανα ο,τι μπορούσαν για να κερδίσεις. Θα ήθελα να ξαναδώ το γήπεδο της Τούμπας γεμάτο, αλλά είτε είναι γεμάτο, είτε όχι, θα παίζω όσο καλύτερα μπορώ”.

– Στη πατρίδα σου, ο προπονητής της εθνικής ομάδας, μιλώντας για σένα, ανέφερε πως είσαι ένας παίκτης που αντέχει στη πίεση. Ένιωσες πίεση στον ΠΑΟΚ;

“Δε νιώθω πίεση όταν παίζω ποδόσφαιρο. Απλά, παίζω ποδόσφαιρο. Το αγαπώ, το ευχαριστιέμαι, και προσπαθώ να δίνω το 100% σε κάθε προπόνηση και ακόμα περισσότερο μέσα στο γήπεδο, για την ομάδα στην οποία αγωνίζομαι “.

– Η δίψα για έναν τίτλο στον ΠΑΟΚ είναι μεγάλη. Τι χρειάζεται η ομάδα για να φτάσει σε αυτό το στόχο;

“Το πρώτο που χρειάζεται είναι παίκτες. Περισσότερους παίκτες. Αυτό που είδα εγώ είναι πως όταν η ομάδα ήταν πλήρης, όλα πήγαιναν καλά, και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Στη συνέχεια ήρθαν οι πρώτοι τραυματισμοί και οι απουσίες, με αποτέλεσμα να γίνουν αλλαγές στην ομάδα και τα αποτελέσματα να μην είναι ίδια. Αυτό θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό. Να έχουμε περισσότερους παίκτες και όχι μόνο 11-12. Αν η ομάδα καταφέρει να έχει 15-16 παίκτες του ίδιου επιπέδου, ώστε η ομάδα να μην επηρεάζεται όταν θα γίνονται αλλαγές στους πρώτους έντεκα, τότε όλα θα είναι καλύτερα. Έχουμε καλό προπονητή, και πιστεύω ότι αν γίνει αυτό που λέω, όλα θα πάνε καλά”.

– Στο διάστημα που δούλεψες με τον νέο προπονητή, τι είναι αυτό που σου έχει μείνει, που σου έχει κάνει εντύπωση;

“Δεν υπάρχει κάτι που να μου κάνει εντύπωση. Έχουμε ρίξει το βάρος μας στη τακτική διότι έχουμε πρόβλημα στο τρόπο με τον οποίο αμυνόμαστε. Υπάρχουν παιχνίδια που πετύχαμε τρία γκολ και χάσαμε. Υπάρχουν παιχνίδια στα οποία χάσαμε με τρία και τέσσερα γκολ διαφορά. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για κάθε ομάδα και προσπαθούμε να το λύσουμε. Και είναι το πιο βασικό αυτή τη στιγμή”.

– Με ποιον από τους συμπαίκτες σου λειτουργείς καλύτερα και νιώθεις πως έχεις δέσει;

“Έχουν γίνει πολλές αλλαγές και συνεχώς παίζω με άλλο συμπαίκτη. Ο Αλέξανδρος Τζιόλης είναι ένας παίκτης διεθνής, με εμπειρίες, με τον οποίο τα πηγαίνω καλά. Ο Έργκους είχε κάποιες απουσίες λόγω καρτών, ο Μαντούρο είχε τον τραυματισμό, και περιμένω να παίξω και με εκείνους”.

– Πόσο διαφορετική είναι η ζωή σου σε σχέση με τη Ρωσία;

“Το πρώτο πράγμα δεν είναι άλλο από τον καιρό… Το δεύτερο είναι τα γήπεδα. Είναι όπως και στη πατρίδα μου. Φωνές, ατμόσφαιρα. Νιώθω ποδοσφαιριστής, είτε όταν είσαι στο γήπεδο της ομάδας σου και οι φίλαθλοι σε βοηθούν, αλλά όσο και όταν είσαι σε γήπεδο άλλης ομάδας, εκεί που υπάρχει πίεση, και αυτό είναι καλό, είναι… ποδόσφαιρο. Μου αρέσει αυτή η ατμόσφαιρα, αλλά μέσα σε κανονικά πλαίσια, χωρίς βία”.

– Ποια είναι η πρώτη σου εντύπωση από τον Ιβάν Σαββίδη;

“Είναι ένας άνθρωπος που θέλει να δει την ομάδα του να είναι μεγάλη, να κερδίζει. Έχει διάθεση, έχει όρεξη και όλοι γύρω του πρέπει να τον βοηθήσουν για να γίνει ο ΠΑΟΚ ακόμα μεγαλύτερος”.