Το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας σεμινάριο για το Video Assistant Referee από την ΚΕΔ προς τις 14 ΠΑΕ της Superleague.
Σε αυτό, εκτός από τους Περέιρα, Μαρίν, Λίντμπεργκ και Κουκουλάκη, συμμετείχε και ο ειδικός εκπαιδευτής VAR της FIFA, o Κάρλος Χεσούς Γκόμεθ.
Ο Ισπανός διαιτητοπαράγοντας μάλιστα κλήθηκε να σχολιάσει και συγκεκριμένες φάσεις, συνολικά 14 από τα παιχνίδια των έξι πρώτων αγωνιστικών της Superleague. Ανάμεσά τους φυσικά βρέθηκε και η περίφημη φάση με το τράβηγμα στον Μπαράλες, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, στο Καραϊσκάκη, όπου δεν δόθηκε ποτέ η εσχάτη των ποινών.
Παρά το γεγονός ότι ο Κουμπαράκης πήγε στο on field review για να κάνει video check, δεν του δόθηκε ποτέ το σωστό ριπλέι, με αποτέλεσμα οι Αρκάδες να στερηθούν ένα ξεκάθαρο πέναλτι στο φινάλε του ματς κι εν πολλοίς να μιλάμε σήμερα για αλλοίωση του βαθμολογικού πίνακα με το καλημέρα.
Σε αντίθεση με άλλες φάσεις που σήκωσαν αρκετή σκόνη μέχρι στιγμής, για τη συγκεκριμένη ο Γκόμεθ έκανε λόγο για ξεκάθαρο λάθος κι ότι φυσικά κακώς δεν δόθηκε η εσχάτη των ποινών, πλην όμως δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά από τη στιγμή που δεν έφτασε ποτέ στον διαιτητή το σωστό ριπλέι.
Στον αντίποδα, για άλλες φάσεις όπως τα οφσάιντ στη Ριζούπολη, στο Παναθηναϊκός-Ξάνθη, το φάουλ για το οποίο φωνάζει ο ΠΑΟΚ πριν το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ ή το ακυρωθέν γκολ του Μπίσεσβαρ απέναντι στον Άρη, ειπώθηκε ότι ανήκουν στη γκρι ζώνη και δεν μπορεί να παρθεί μία ξεκάθαρη θέση.
«Μπορεί κάποιος να ορκιστεί ότι είναι ή δεν είναι οφσάιντ στο ΠΑΟ-Ξάνθη; Η γραμμή της Nova δεν χρησιμοποιείται από το VAR και δεν είναι αποδεκτή από την ομάδα VAR. Ούτε ρομπότ δεν μπορούσε να ορκιστεί. Αυτές οι φάσεις είναι γκρίζες», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Όσο για τη φάση του ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ανέφερε ότι: «Για μένα υπάρχει φάουλ, αλλά μπορεί να ορκιστεί κάποιος ότι ο παίκτης δεν βρίσκει μπάλα; Προηγείται το λάκτισμα στη μπάλα ή το φάουλ; Δεν είναι λοιπόν μια φάση άσπρο ή μαύρο. Είναι μια γκρίζα φάση. Άρα λοιπόν παραμένει η αρχική απόφαση όταν δεν είμαστε 100% σίγουροι».
Ενώ για το ματς Λάρισα-ΑΕΚ και το πέναλτι που ζήτησαν οι “βυσσινί” επάνω στον Ουάρντα από τον Μπάρκα: «Ναι, υπάρχει χτύπημα μετά την κεφαλιά, αλλά είναι μια φάση 50-50».
Από εκεί και πέρα ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Κώστας Καραπαπάς, ζητούσε πέναλτι υπέρ του Αστέρα απέναντι στον ΠΑΟΚ, αλλά η απάντηση που δόθηκε ήταν πως: «Και στα δύο τραβήγματα, στο πρώτο δεν υπάρχει καμία παράβαση του Μάτος, ενώ στου Βαρέλα υπάρχουν στιγμιαία τραβήγματα (δείχνοντας σε εκείνο το σημείο και το πέναλτι του Βόλος-Ατρόμητος) και δεν υπάρχει παράβαση, δικαίως συνεχίστηκε το ματς»!
Στο τραπέζι φυσικά έπεσε και το θέμα της γραμμής του οφσάιντ. Η μοναδική που εγκρίνει η FIFA είναι η τρισδιάστατη που δείχνει την ακριβή θέση επιθετικού κι αμυνόμενου, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο λάθους. Αυτό σημαίνει πως δεν επιτρέπεται να έχουν στη διάθεσή τους οι διαιτητές τη γραμμή του τηλεοπτικού παρόχου. Όσο για το πότε θα μπει και στο ελληνικό VAR η γραμμή; Απάντηση δεν δόθηκε, παρά μόνο ότι γίνονται ήδη συζητήσεις.
Παράλληλα έγινε κουβέντα και για το goal line technology κι εκείνο που ειπώθηκε είναι ότι το κόστος του είναι μεγαλύτερο κι από του VAR!