Από το… παράθυρο του θερινού τμήματος της Βουλής το ΥΠΕΚΑ αίρει τα νομικά εμπόδια, τακτοποιώντας το αυθαίρετο κτίσμα της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.
Βρίθει φωτογραφικών διατάξεων που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και διευκολύνουν συγκεκριμένους επενδυτές το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τα δάση, το οποίο συζητήθηκε χθες στο θερινό τμήμα της Βουλής.
Η πιο κραυγαλέα από αυτές αφορά την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado Gold για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, που νομιμοποιεί μια εν εξελίξει παρανομία και συγκεκριμένα την αυθαίρετη οικοδόμηση στις Σκουριές ενός εργοστασίου εμπλουτισμού χωρίς καμία απολύτως οικοδομική άδεια.
Η οικοδομική άδεια
Το εργοστάσιο χτίζεται από την εταιρεία σε ένα οικόπεδο που, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού Μακεδονίας–Θράκης, δεν έχει ούτε μπορεί να πάρει οικοδομική άδεια, διότι δεν έχει πρόσωπο σε δρόμο 25 μέτρα και δεν είναι ενιαίο και οικοδομήσιμο.
Ο οικοδομικός κανονισμός ορίζει ότι για τις εν λόγω κατασκευές απαιτείται και η ύπαρξη χαρακτηρισμένου «προσώπου γηπέδου». Αυτόν τον νόμο, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται «…πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο εικοσιπέντε (25) μέτρα», που ισχύει σε όλη την ελληνική επικράτεια, επικαλέστηκε και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού Μακεδονίας-Θράκης και, με έγγραφό της στις 9 Ιουλίου 2013, επέστρεψε τον φάκελο αιτήματος παρέκκλισης για την κατασκευή βιομηχανικών κτιρίων στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (Eldorado Gold).
Αυτό το… νομικό εμπόδιο αίρεται από το ΥΠΕΚΑ μέσα σε δύο μόλις σειρές του νομοσχεδίου για τα δάση, σε ένα εντελώς άσχετο σημείο του νομοσχεδίου στο οποίο αναφέρεται: «Στις περιπτώσεις επιτρεπτών επεμβάσεων του παρόντος νόμου για την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης τυχόν κτιριακών εγκαταστάσεων που ανεγείρονται κατά τις κείμενες διατάξεις, δεν απαιτείται η ύπαρξη “προσώπου γηπέδου”, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από τις ειδικές ή γενικές διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας».
Με αυτόν τον απλό τρόπο, λοιπόν, διευκολύνεται η παρανομία και νομιμοποιείται η περιβαλλοντική καταστροφή στη Χαλκιδική. Εντούτοις, οι παραχωρήσεις στους Καναδούς επενδυτές δεν σταματούν εδώ. Με το νομοσχέδιο περιορίζονται οι οικονομικές υποχρεώσεις των εξορυκτικών εταιρειών, καθώς η καταβολή του όποιου ανταλλάγματος από την πλευρά τους θα υπολογίζεται πλέον ως προς την επέμβαση που θα κάνουν στην επιφάνεια του εδάφους και όχι ως προς την αναλογία της εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας, δηλαδή της εκμετάλλευσης του υπόγειου ορυκτού πλούτου. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η καταβολή του αντίστοιχου τιμήματος προς το ελληνικό Δημόσιο.
Τα στερεά απόβλητα
Και, επιπλέον, μετά τη λήξη των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εντός δασικών εκτάσεων, οι επενδυτές θα μπορούν να δηλώνουν αδυναμία αποκατάστασης του τοπίου που κατέστρεψαν -μια ιδιαίτερα πολυέξοδη διαδικασία- και αντί αυτής να αναδασώσουν μια άλλη περιοχή, μετά από υπόδειξη της δασικής υπηρεσίας. Σε ό,τι αφορά τα μεταλλεία που πλέον δεν θα λειτουργούν και δεν θα έχουν αποκατασταθεί, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων!
Πηγή : efsyn.gr