Για το θέμα των τραυματισμών στον ΠΑΟΚ, αλλά και το βάρος που δίνει σε αυτό το ζήτημα ο Ιβάν Σαββίδης, μίλησε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής ιατρός του Δικεφάλου, Περικλής Παπαδόπουλος, που αποτελεί έναν εκ των νέων μελών του «ασπρόμαυρου» Διοικητικού Συμβουλίου.
Για το ζήτημα των μυϊκών τραυματισμών που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν σε μεγάλο βαθμό τον ΠΑΟΚ μίλησε ο επικεφαλής ιατρός της ομάδας, Περικλής Παπαδόπουλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό Primo of City, εστιάζοντας στον Ιβάν Σαββίδη και στο ενδιαφέρον του μεγαλομετόχου για το ζήτημα.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
Για το αν ήταν εύκολο να αποδεχθεί την πρόσκληση του Ιβάν Σαββίδη για το Διοικητικό Συμβούλιο:
«Αποδείχθηκε εύκολο και απλό, αλλά παράλληλα και τιμητικό για εμένα. Και προσωπικά και σαν μέλος του ιατρικού επιτελείου. Δεν μπορώ να σας πω πολλά ακόμα για το νέο Δ.Σ., ακόμα δεν έχω ακόμα γνωρίσει όλα τα μέλη, ούτε έχουμε συνεδριάσει ακόμα. Προφανώς ο κ. Σαββίδης είδε πως το ιατρικό τιμ δούλεψε και δουλεύει σε πολύ επαγγελματικά επίπεδα και θεώρησε θα πρέπει να έχω και γνώμη και φωνή στο διοικητικό συμβούλιο, γύρω από τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρουμε στην ομάδα και στις ακαδημίες».
Για τις σχέσεις του με τον Ιβάν Σαββίδη και το βάρος που δίνει ο μεγαλομέτοχος στα ιατρικά θέματα:
«Γνωριζόμαστε εδώ και τρία χρόνια, από το 2019. Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές μέσω zoom και skype. Δίνει μεγάλη βαρύτητα και μεγάλο ενδιαφέρον ο πρόεδρος και σε αυτό το κομμάτι. Δείχνει ενδιαφέρον για όλα τα θέματα της ομάδας φυσικά, μου κάνει ωστόσο μεγάλη εντύπωση που δίνει μεγάλη βαρύτητα και στο δικό μας τομέα, το θεωρεί βασικό κομμάτι για τη λειτουργία της ομάδας.
Γι΄ αυτό, χαίρομαι πάρα πολύ. Δεν είναι ένας απλός επιχειρηματίας, είναι ένας άνθρωπος πολύ μορφωμένος και καλλιεργημένος. Εμείς σαν ιατρικό τιμ, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας αλλά και με τους προπονητές, ειδικά με τον Γιώργο Τσονάκα».
Για τη σχέση του με τον ΠΑΟΚ:
«Την παρακολουθώ την ομάδα πολλά χρόνια. Από τα παιδικά μου χρόνια, από τα χρόνια του γυμνασίου, θεωρώ πως πάντα ήμουν μέλος της, παρότι δεν ήμουν οργανωμένος κάπου. Πάντα είχα εισιτήριο διαρκείας και πάντα παρακολουθούσα την ομάδα».
Για τις θλάσεις στην ομάδα:
«Καταρχήν δεν έχουμε περισσότερες θλάσεις συγκριτικά με τις άλλες ομάδες που πρωταγωνιστούν. Δεύτερον, υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, που δυσκολεύει πολύ τη δουλειά των γυμναστών. Είχαμε τον covid, το πρωτάθλημα διακόπηκε, ξεκίνησε μετά από μία μεγάλη αποχή και αμέσως ξεκίνησε το επόμενο. Δεν πρόλαβαν οι αθλητές να ξεκουραστούν. Φανταστείτε πως τώρα έχουμε διακοπή ενός μήνα. Όταν επιστρέψουν οι αθλητές, είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες θλάσεις, δεν το ξέρουμε αυτό. Αυτό που ξέρουμε πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ποδοσφαιριστές, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν θλάση
Επίσης, τι γίνεται με αυτούς που νόσησαν από covid; Επηρέασε o covid το μυϊκό τους σύστημα, Δεν το ξέρουμε, περιμένουμε τις νέες μελέτες. Επιπλέον, παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα. Τι γίνεται με το γήπεδο και τον αγωνιστικό χώρο; είναι πολύ σκληρός; Είναι πολύ μαλακός; Αλλάξαμε χλοοτάπητα στη Νέα Μεσημβρία, πλέον είναι πιο μαλακός, για να ελαχιστοποιήσουμε τις θλάσεις. Παίζουν πολλά ρόλο, δεν είναι απλό το θέμα».
Για τις θλάσεις γενικώς και την πρόληψη:
«Είναι θέμα περισσότερο των γυμναστών παρά δικό μας. Το δικό μας θέμα είναι μετά τη θλάση, να διαπιστώσουμε τον βαθμό της και πότε θα επιστρέψει ο αθλητής στο γήπεδο. Αυτή είναι η βασική μας αρμοδιότητα. Ο κάθε ποδοσφαιριστής είναι ξεχωριστός, όπως ξεχωριστό είναι και το πρόγραμμα του κάθε ποδοσφαιριστή. Για παράδειγμα, ο Ομάρ (σ.σ. Ελ Καντουρί) πήγε στην Ιταλία και εξετάστηκε στα μεγαλύτερα κέντρα, μελέτησαν το μυϊκό του σύστημα. Όλα τα μελετάμε και όλα τα παρακολουθούμε.
Βλέπετε επίσης πως είναι το σημερινό ποδόσφαιρο. Η ταχύτητά του, η δύναμή, η διάρκειά του. Οι γυμναστές προσπαθούν να φτάσουν τους παίκτες στα όριά τους. Αν δεν τους φτάσουν στα όριά τους, δεν θα μπορούσαν να αντέξουν τόσα πολλά παιχνίδια, παίζοντας 90 λεπτά. Είναι σημαντικό να φτάσει στα όριά του ένας ποδοσφαιριστής, χωρίς να τα ξεπεράσει και αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Βλέπουμε στα πρώτα ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές να παθαίνουν θλάσεις».
Για τι συζήτησαν στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο παρουσία του Ιβάν Σαββίδη:
«Συζητήθηκαν πολλά θέματα, όχι μόνο αυτό των τραυματισμών στην ομάδα. Τον ενημερώσαμε για την προσπάθεια που κάνουμε και το πως αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα. Δεν είναι εφικτό σε μία ομάδα να είναι πάντα όλοι οι αθλητές σε πλήρη ετοιμότητα. Επιπλέον, το ποδόσφαιρο είναι άθλημα επαφής. Στην επαφή πάνω, μπορεί να συμβεί ένας τραυματισμός, ανά πάσα στιγμή.
Για την επιστροφή των παικτών από σοβαρές επεμβάσεις, όπως αυτή του Νέλσον Ολιβέιρα και αν είναι λογικό να υπάρχει φόβος από την πλευρά του αθλητή: “Πάντα υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, δεν θέλω να μιλήσω ξεχωριστά για κάποιον ποδοσφαιριστή. Άλλωστε, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Ξέρετε τι σημαίνει να μείνει ένας αθλητής έναν χρόνο έξω από το γήπεδο; Υπάρχουν γιατροί στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν πως ένας αθλητής, μετά από μία πολύ σοβαρή επέμβαση, πρέπει να μείνει εκτός για δύο χρόνια. Δεν γίνεται να συμβεί αυτό. Φυσικά, ένας τραυματισμός, επηρεάζει και την ψυχολογία του αθλητή. Σκέφτεται και ανησυχεί για το πότε θα επιστρέψει, το αν θα επιστρέψει και σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται όταν επιστρέψει».
Για τη νέα Τούμπα και το νέο αθλητικό κέντρο του ΠΑΟΚ:
«Θα εκφράσω την προσωπική μου άποψη. Δεν έχω κάνει συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα ούτε είναι η δουλειά μου. Σαν ΠΑΟΚτσής, πιστεύω πως το νέο γήπεδο θα δώσει μεγάλο όραμα στην ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε ομάδα να διαθέτει καινούργιο γήπεδο και πολύ καλές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, θα δώσει ώθηση και σε άλλους τομείς της ομάδας, για παράδειγμα τον εμπορικό. Σε κάθε περίπτωση, ένα νέο γήπεδο δίνει τεράστια ώθηση σε μία ομάδα, το έχουμε δει και στη χώρα μας και στο εξωτερικό».
Για την έως τώρα πορεία της ομάδας:
«Η ομάδα θα βελτιώνεται αγώνα με αγώνα. Ξέραμε και βλέπαμε πως τον Νοέμβριο θα είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Είμαι πολύ αισιόδοξος πως μόνο καλύτερα μπορεί να πάει. Είχαμε τις ανησυχίες μας, μιλάω σαν φίλαθλος, για τις μεταγραφές, για τους νέους παίκτες, αλλά ξέραμε πως από τις αρχές Νοεμβρίου και μετά, η ομάδα θα γίνεται από αγώνα σε αγώνα ολοένα και καλύτερη. Πιστεύω πως στη συνέχεια της σεζόν, η ομάδα θα παρουσιάσει ακόμα καλύτερο πρόσωπο, σε σχέση με αυτό που βλέπουμε τώρα».
Για τον Ιβάν Σαββίδη και αν νιώθει πως είναι το ίδιο αποφασισμένος:
«Εγώ αυτό καταλαβαίνω… Δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ομάδα. Εγώ στις συσκέψεις φοράω κοστούμι και γραβάτα και ο πρόεδρος μία φανέλα του ΠΑΟΚ. Πάντα ανησυχεί για την ομάδα, δεν έχει σταματήσει να έχει όραμα γι΄ αυτήν. Αυτή την εντύπωση που δίνει ο πρόεδρος τις λίγες φορές που βρεθήκαμε μαζί διαδικτυακά, ενώ τον είδα σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Και το λέω αυτό γιατί κυκλοφορούν διάφορα για την υγεία του, εγώ τον είδα σε καλή κατάσταση».