«Μπορεί και να αποβάλλουμε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό»!

Η υποβόσκουσα κόντρα ανάμεσα σε FIBA και Ευρωλίγκα ίσως γίνει εμφανής και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μάλιστα πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, σε δηλώσεις του, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποβολής Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, λόγω της συμμετοχής τους στην Ευρωλίγκα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο Yellow Radio:

Για την απάντηση της Ευρωλίγκας στη FIBA: “Η απάντηση στην πρόταση που έκανε η FIBA προς τη Euroleague ήρθε προχθές. Ήταν κάθετη και με έναν αλαζονικό και αντιπαραθετικό τρόπο, ήταν αρνητική. Δεν μπορεί, όμως. μία ελίτ σωματείων να λέει ότι εκπροσωπεί όλα τα σωματεία”.

Για τις συνέπειες στο μπάσκετ: “Το μπάσκετ θα περάσει άσχημες στιγμές, όσον αφορά τα σωματεία. Πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία Θα είναι χειρότερα από το παρελθόν. Και να σας πω και κάτι: Τα σωματεία που μετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, βάσει νόμου, θα πρέπει να έχουν την άδεια της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας και επίσης της γενικής γραμματείας αθλητισμού. Τι θα γίνει, αν μας πει η FIBA ότι σε περίπτωση που τα σωματεία της χώρας συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα αυτό. το οποίο εμείς δεν το αναγνωρίζουμε, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα εθνικά πρωταθλήματα: Δεν θα πρέπει να τα αποβάλλουμε: Κάνω μία υπόθεση. Αν δεν το κάνουμε, μπορούν να μας πουν ότι θα μας αποβάλλουν τις εθνικές ομάδες. Τι γίνεται Δεν έχουμε πάει σε πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες;”.

Για το αν υπάρχει κίνδυνος αποβολής των “αιωνίων” από το ελληνικό πρωτάθλημα λόγω συμμετοχής στην Euroleague: “Βεβαίως. Αν το απαιτήσει η διεθνής ομοσπονδία, πολύ φοβάμαι ότι τελικά θα υπάρξει ακραία αντίδραση. Δεν είμαι υπέρ αυτών των λύσεων, πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία”.

Για το αν θα υπάρξει ξεχωριστή διοργάνωση από τη FIBA: “Νομίζω πως ναι. Μάλιστα, την άλλη βδομάδα, υπάρχει μία συνάντηση των εκπροσώπων μεγάλων ομοσπονδιών με τη FIBA στη Ρώμη για να συζητηθούν αυτά τα θέματα, μετά και τα νέα δεδομένα. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία δύο διοργανώσεων. Υπάρχει σκέψη για άμεση συγκοινωνία ανάμεσα σε Eurocup και Ευρωλίγκα. Όπως είπα. θα υπάρχει άνοδος και κάθοδος Το θέμα είναι να υπάρχει ενδιαφέρον, να γνωρίζουν οι ομάδες ότι μπορούν να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό ευνοεί και τους νέους επενδυτές. Ξαναλέω, πάντως, πως είμαι απαισιόδοξος για τη λύση της κόντρας με την Ευρωλίγκα. Φοβάμαι ότι θα έχει ανάμειξη και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Μπορεί να της ζητηθεί να αποβάλλει το αντίστοιχο άθλημα από τους κόλπους της”.