“Ηταν στιγμές ανεπανάληπτες”

Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του ευρωπαϊκό κυπέλλο νικώντας στον τελικό της Γενεύης την ΚΑΙ Σαραγόσα με 76-72 κι ο Νίκος Βεζυρτζής, πρόεδρος και αρχιτέκτονας εκείνης της μεγάλης ομάδας, θυμήθηκε σήμερα πράγματα που έγιναν τότε…

Αναλυτικά, τα όσα είπε ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ στον ArenaFM :

Για τον τελικό της Γενεύης : «Ήταν ανεπανάληπτες στιγμές. Ήταν η εποχή που πεινούσαμε πάρα πολύ για διακρίσεις. Ήταν η απαρχή της δημιουργίας του μεγάλου ΠΑΟΚ, που στη συνέχεια έγινε η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Χάσαμε την επόμενη χρονιά έναν τελικό, πήραμε ένα πρωτάθλημα, χάσαμε άλλο ένα με απίστευτο τρόπο, με δύο σουτ στο τέλος σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια, πήγαμε σε ένα φάιναλ φορ έγινε η καταραμένη κλήρωση να παίξουμε στην Ελλάδα, και χάσαμε μόνοι μας τον τίτλο»

Για τη δημιουργία εκείνης της ομάδας : Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι έγινε για να στηθεί εκείνη η ομάδα. Αν δεν το έχει ζήσει, θα νομίσει ότι του λες παραμύθια. Πολλή προσπάθεια, πολύς κόπος, πολλά χρήματα, για να γίνει εκείνος ο ΠΑΟΚ. Περάσαμε από συμπληγάδες πέτρες, ζήσαμε ήττες ντροπής είχαμε επιμονή, υπομονή, πάθος και πίστη για την επιτυχία. Όλα αυτά μας έδιναν δύναμη, να προχωράμε όλοι μαζί για να φτάσουμε εκεί που θέλαμε».

Για την εξέλιξη της ομάδα : «Καθυστερήσαμε, γιατί είχαμε απέναντί μας μια πολύ μεγάλη ομάδα, τον Άρη του Γκάλη και του Γιαννάκη, μια μπασκετική ομάδα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τους φιλάθλους μας, που ήταν ποδοσφαιρικοί, να τους φέρουμε στο μπάσκετ. Και για να γίνει αυτό έπρεπε να στήσουμε μια μεγάλη ομάδα. Το κατορθώσαμε μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς όλων μας. Και να κρατήσουμε και τους νέους φιλάθλους κοντά μας, γιατί εκείνη την εποχή το ποδόσφαιρο δεν πήγαινε καλά, και το μπάσκετ δημιούργησε και κράτησε οπαδούς».

Για το γήπεδο : «Μετά τον ημιτελικό στη Μόσχα, γυρίσαμε μέσω Σκοπίων και στις 3 τα ξημερώματα μας περίμενε κόσμος. Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Πετραλιά, και μου είπε ότι θα μας δώσει 20 εκατομμύρια δραχμές για την προετοιμασία μας για τον τελικό. Της απάντησα ότι δεν χρειαζόμαστε χρήματα, ο ΠΑΟΚ είχε ανάγκη ένα γήπεδο. Η συνέχεια είναι γνωστή. Τότε δεν ήταν ο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, ήταν ο ΠΑΟΚ όλης της Ελλάδας. Οι χειρότερες μέρες, ήταν παραμονές μεγάλων αγώνων, που δεν μπορούσαμε να τροφοδοτησουμε με εισιτήρια όλο αυτό τον κόσμο, που πλήρωνε όσο όσο να μπει στο γήπεδο».

Για την κατασκευή του : «Ο Δεδέογλου έδωσε 10-15 στρέμματα. Εκεί που θα μπορούσες να κάνεις ένα ωραιότατο σπίτι, ο ΠΑΟΚ έκανε γήπεδο, που κοσμεί όλη την αθλητική Θεσσαλονίκη. Από την ώρα που μπήκε στο μυαλό μας ότι ο ΠΑΟΚ έπρεπε να κάνει ένα γήπεδο, θα βρίσκαμε και το οικόπεδο. Μια ομάδα, που πρωταγωνιστούσε στην Ευρώπη, και ήταν ότι είναι σήμερα η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα, έπρεπε να κάνει προπόνηση 1,5 ώρα στο Παλέ, ανάμεσα στον Φίλιππο και κάποια άλλη ομάδα. Όταν στους αγώνες είχαμε 5.000 κόσμο μέσα και 10.000 κόσμο έξω, σκέφτηκα ότι έπρεπε να κάνουμε γήπεδο. Αντί για χαρές και πανηγύρια, μπουζούκια και τραπέζια, ο ΠΑΟΚ επέλεξε να κανει γήπεδο. Δυστυχώς, σήμερα αυτό το γήπεδο, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει 8.000 κόσμο, φιλοξενεί μόνο 800 άτομα».

Για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ : «Ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ βρήκε τον δρόμο του, ελπίζω τον ίδιο δρόμο να βρει και ο μπασκετικός ΠΑΟΚ. Βρήκε τεράστιο επενδυτή, που έχει βλέψεις για μεγάλα πράγματα, μου θυμίζει κάτι από τον εαυτό μου, εκείνης της εποχής. Όποιος αγωνίζεται, προσπαθεί και έχει πάθος και θέληση να κάνει τον ΠΑΟΚ μεγάλο, κάποτε θα τον κάνει. Παρά τα λάθη, που μπορεί να γίνουν στην πορεία, γιατί λάθη πάντα γίνονται. Αν έχει και την τρέλα, μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα».

Γι΄ αυτά που του πρόσφερε ο ΠΑΟΚ :  «Ο ΠΑΟΚ μου έχει προσφέρει χαρά. Τι άλλο να μου προσφέρει; Τη χαρά που ένιωσα, δεν μπορεί να την καταλάβει άνθρωπος. Από την άλλη μου έδωσε και μεγάλη στεναχώρια. Όλα μου τα προσέφερε ο ΠΑΟΚ. Χαρά και στεναχώρια. Τίποτα άλλο. Και δεν ζήτησα και τίποτα».

Για την υπόθεση της Θέρμης : «Έχει τελειώσει η ιστορία, ήρθε η αρνητική απάντηση από τον κ. Καρούντζο. Σαν Δήμος Θέρμης προσφύγαμε σε μία επιτροπή, κι εκεί πιστεύουμε όλοι, ότι η απόφαση θα αλλάξει. Εύχομαι επί των δημοτικών ημερών μου να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο έργο, προς όφελος του ΠΑΟΚ και του Δήμου. Το αργότερο σε δύο μήνες θα υπάρχει απόφαση από την επιτροπή αυτή. Όπως άκουσα και είδα, θα είναι ίσως από τα ωραιότερα αθλητικά κέντρα της Ευρώπης».