Η ΟΥΕΦΑ, η ΕΠΟ και ο… ΠΑΟΚ!

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ από το 2007 και «δεξί χέρι» του Μισέλ Πλατινί, σε συνέντευξη του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα GOALNEWS μίλησε για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και έστειλε θετικά μηνύματα και για τον ΠΑΟΚ!

«Μπορεί να πληρώνετε το γεγονός ότι ομάδες σαν την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό είχαν προβλήματα και απουσίασαν από την Ευρώπη, κάτι που δεν βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά το να έχεις σαν πρωτάθλημα μία ομάδα απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ βοηθάει τη συνολική ποδοσφαιρική πραγματικότητα σε μία χώρα. Και όταν οι άλλες ομάδες της Αθήνας επιστρέψουν στο κανονικό τους επίπεδο, μαζί με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Aπ’ όσο γνωρίζω και στις τρεις ομάδες τρέχουν κάποια ενδιαφέροντα πρότζεκτ ανασυγκρότησης», σχολίασε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του.

Ο κ. Ινφαντίνο ρωτήθηκε και απάντησε για το αν Η ΟΥΕΦΑ μπορεί να επέμβει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να λύσει τα προβλήματα, γιατί ο κόσμος στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην UEFA σε σχέση με την ελληνική ομοσπονδία ή την ελληνική πολιτεία. Εδειξε, όμως, ότι δεν είναι πρόθεση της Ομοσπονδίας να παρέμβει στα εσωτερικά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Το καταλαβαίνω. Αυτό δείχνει ως η μαγική λύση σε όλα τα προβλήματα. Αλλά δεν είναι . Δεν είναι για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο ρόλος της UEFA δεν είναι να το παίζει ποδοσφαιρική αστυνομία της Ευρώπης. Είμαστε το κυβερνητικό σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και μέρος της ευθύνης μας είναι να πείσουμε τους εμπλεκόμενους για το τι πρέπει να κάνουν. Αν καταφέρουμε να πείσουμε την ελληνική ομοσπονδία, τη Λίγκα, την κυβέρνηση ακόμα, όλους τους φορείς να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, τότε αυτό θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό».

-Ή και να το επιβάλλετε..

“Αν έρθουμε εμείς στην Ελλάδα για να επιβάλλουμε αυτό που πρέπει να γίνει, τότε κάποια στιγμή εμείς θα φύγουμε και μετά όλα θα γίνουν το ίδιο με πριν. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό αν όσοι ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο πειστούν ότι πρέπει να κάνουν κάποια πράγματα και η UEFA είναι εδώ πάντα για να βοηθήσει, αλλά στο τέλος της ημέρας τις λύσεις τις βρίσκεις ο ίδιος. Είναι στη λογική… «μη μου δίνεις ένα ψάρι, αλλά δίδαξε με πώς να ψαρεύω»! Αυτός είναι ο ρόλος της UEFA. Βλέπουμε τι συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες που αντιμετωπίζονται ίδια προβλήματα. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και κυρίως να πείσουμε τους ανθρώπους ότι θα πρέπει να να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να το κάνουν για το καλό του παιχνιδιού. Γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε το ποδόσφαιρο, το οποίο αγαπάμε, είναι κάτι το πολύ όμορφο και δεν πρέπει να το πληγώνουμε».

-Αρκούν αυτά;

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο εύκολο, υπό την έννοια ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο προβλέψιμα ή δεδομένα. Εννοώ ότι ακόμα κι αν έχεις 20 εκατ. ευρώ περισσότερα, δεν έχεις και την εγγύηση ότι θα κερδίσεις. Ποιος πήρε το φετινό πρωτάθλημα στην Ισπανία; Η Ατλέτικο! Ποιος θα πίστευε ότι με λιγότερο από το ένα τρίτο των εσόδων σε σχέση με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα θα τα κατάφερνε η Ατλέτικο; ΟΚ, μπορεί να γίνει στο κύπελλο, αλλά στο πρωτάθλημα; Πρέπει να είσαι δυνατός για 38 ματς. Και όταν έχεις 150 εκατ. ευρώ έσοδα σε σχέση με τα 500 των ανταγωνιστών σου, δεν είναι το ίδιο. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι αυτού του είδος το παιχνίδι όπου τα χρήματα δεν είναι το παν. Μετρούν επίσης το πλάνο, η στρατηγική, το πρότζεκτ και υπάρχει η πιθανότητα για τις άλλες ομάδες να ανταγωνιστούν και να κερδίσουν το πρωτάθλημα. Δεν σημαίνει ότι επειδή ο Ολυμπιακός έχει επικρατήσει και παίρνει τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ, αυτό θα ισχύει και για τα επόμενα είκοσι χρόνια!

–Μπορεί και να έχετε δίκιο..

-Να σας πω κάτι; Το είπα και πάλι! Οταν σκέφτομαι για Ελλάδα, το μυαλό μου πάει στο 2004. Γιατί αυτό είναι το ποδόσφαιρο και το Euro της Πορτογαλίας αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το τι είναι ποδόσφαιρο. Και αυτό είχε να κάνει με εσάς. Εσείς δείξατε τι σημαίνει ποδόσφαιρο! Η Ατλέτικο Μαδρίτης έφτασε φέτος να διεκδικεί το Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και γι’ αυτό αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Γιατί είναι απρόβλεπτο, γιατί δεν είναι μόνο χρήματα, γιατί δεν είναι μόνο ικανότητες. Στο κάτω κάτω της γραφής, είναι ένας συνδυασμός. Είναι σχεδιασμός, είναι πλάνο, είναι δουλειά, είναι πάθος και είναι και τύχη επίσης. Αλλά γι’ αυτό είναι κάτι το τόσο μεγάλο!».