21 χρόνια χωρίς τον Ντράζεν (vds)

Στις 7 Ιουνίου 1993 ο «Μότσαρτ του μπάσκετ», ο «γιος του διαβόλου», ο «λευκός Τζόρνταν» άφησε την τελευταία του πνοή. Τα κατορθώματα του παραμένουν έως και σήμερα αξεπέραστα.

Στον τελευταίο αγώνα που έπαιξε ήταν με τη εθνική ομάδα της Κροατίας όντας αρχηγός της, απέναντι στην Πολωνία στις 6 Ιουνίου τους 1993. Την αμέσως επόμενη μέρα και ενώ η αποστολή της Κροατίας θα αναχωρούσε για την Φρανκφούρτη, εκείνος πήρε την απόφαση να πάει οδικώς. Εκεί έξω από το Ντένκεντορφ το κόκκινο γκολφ που οδηγούσε η φίλη του Κλάρα Ζαλάντζι συγκρούστηκε με φορτηγό. ο Πέτροβιτς ανασύρεται νεκρός σε ηλικία 29 χρονών. Στην κηδεία τραγικοί ήρωες ήταν οι συμπαίκτες του, με τον Βράνκοβιτς και Ράτζα να μην μπορούν να συγκρατούν ο ένας τον άλλον.

tumblr_mol8y3qNwR1rmp723o1_500

Όπως ισχύει με κάθε μεγάλο σταρ που χάθηκε νωρίς, έτσι και στην περίπτωση του Πέτροβιτς υπάρχει μια ιστορία που συνδέεται με τον θάνατό του, η οποία σε κάνει να ανατριχιάζεις. Ο Ντράζεν κανονικά δεν έπρεπε να ήταν μέσα στο καταραμένο κόκκινο «Γκολφ» που ξεκίνησε απ’ την Φρανκφούρτη με προορισμό το Ζάγκρεμπ. Για να ήμαστε ακριβείς, δεν έπρεπε καν να βρίσκεται με την Εθνική ομάδα της Κροατίας στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ.

«Θα προκρινόμασταν σίγουρα και χωρίς τον Ντράζεν, όμως γνωρίζοντάς τον καλά, ήμουν βέβαιος ότι θα ήταν εκεί μαζί μας. Προερχόταν μάλιστα από διάστρεμμα και ο πατέρας μας επέμενε: “Ξεκουράσου, πρέπει να είσαι έτοιμος για το Ευρωμπάσκετ”. Εκείνος απαντούσε μονότονα: “Αποκλείεται. Θα είναι όλοι εκεί. Οικογένεια, φίλοι. Δεν θα είμαι εγώ αυτός που δεν θα εμφανιστεί”. Και πράγματι έτσι έγινε», θυμάται ο αδελφός του, Αλεξάντερ.

Δείτε δύο βίντεο με τα θαυμαστά έργα του Ντράζεν Πέτροβιτς: