Είπαν «ΟΧΙ» οι Σκοτσέζοι

Υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν οι σκωτσέζοι. Η καταμέτρηση των ψήφων έχει ολοκληρωθεί 30 απο τις 32 περιοχές και το “Οχι” προηγείται με 54%. Το “Ναι” ακολουθεί με 46%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το “Οχι” συγκέντρωσε 1. 877.252 ψήφους και το “Ναι” 1.176.000. Για τη νίκη στο δημοψήφισμα απαιτούνται 1.852.828 ψήφοι, όπως αναφέρει το BBC, με την τελική διαφορά να είναι στις 10 ποσοστιαίες μονάδες (55% με 45%).

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, συνεχάρη τον Αλιστερ Ντάρλινγκ, τον άνθρωπο που ηγήθηκε της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, καθώς όλες οι προβλέψεις δείχνουν, ενώ βαίνει προς την ολοκλήρωση η καταμέτρηση των ψήφων στο δημοψήφισμα, ότι η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

wall-street-scotland-no

“Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσαν συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία”, έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είχε βρεθεί σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εάν το “ναι” είχε επικρατήσει στην ιστορική ψηφοφορία.

Η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, παραδέχθηκε την ήττα του “ναι” στο ιστορικό δημοψήφισμα.

“Φαίνεται ότι δεν θα επιτύχουμε το “ναι” που ελπίζαμε. Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου”, δήλωσε στο BBC η Νίκολα Στέρτζον.

Στη Γλασκώβη, τη μεγαλύτερη περιοχή της Σκωτίας και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βρετανίας, το “Ναι” επικράτησε, όπως επίσης και σε τρείς άλλες μεγάλες περιοχές. Το Εδιμβούργο, ωστόσο, η πρωτεύουσα της Σκωτίας, απέρριψε την ανεξαρτησία με 194.638 ψήφους έναντι 123.927 υπέρ. “Οχι” ψήφισε και το Αμπερντίν, με διαφορά 20.000 ψήφων.

Η πρώτη περιοχή που έδωσε αποτέλεσμα ήταν το Κλακμάνανσιρ, όπου 19.036 (54%) ψήφισαν υπέρ του “Οχι” και 16.350 (46%) υπέρ του “Ναι”. Η προσέλευση έφτασε στο 89%.

Οι βάσεις για το χθεσινό δημοψήφισμα τέθηκαν το 1997, με τη δημιουργία αυτόνομου σκωτσέζικου Κοινοβουλίου, στο οποίο στις εκλογές του 2011 κυριάρχησε το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα του Αλεξ Σάλμοντ. Οπλισμένος με το πρόγραμμα του κόμματός του, στο οποίο περιλαμβάνεται η ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο Σάλμοντ διαπραγματεύθηκε με τον πρωθυπουργό Κάμερον τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ο στόχος του Σάλμοντ ήταν να πετύχει διεύρυνση της σκωτσέζικης αυτονομίας με ένα δημοψήφισμα που θα άφηνε στους ψηφοφόρους τρεις επιλογές: το status quo, την απόσχιση ή τη διευρυμένη αυτονομία.

Ο Κάμερον απέρριψε τη διευρυμένη αυτονομία και έτσι το ψηφοδέλτιο που πήραν στα χέρια τους χθες τα 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι περιελάμβανε το απλό ερώτημα «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα, ναι ή όχι;».