Ρεπορτάζ με κλεμμένα βίντεο

Tην κατά σύστημα παρουσίαση ρεπορτάζ με κλεμμένα βίντεο, εκ μέρους του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, στηλίτευσε με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης…

Το συγκεκριμένο κανάλι, δεν είναι η πρώτη φορά, που ντύνει ρεπορτάζ με βίντεο, που “κλέβει” χωρίς μάλιστα να αναφέρει την προέλευσή του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ :

“Βίντεο με πρωτότυπο δημοσιογραφικό υλικό από ιστοσελίδα που έχει έδρα στην Ορεστιάδα χρησιμοποίησε ο τηλεοπτικός σταθμός «Alpha» σε παρουσίαση σχετικού ρεπορτάζ δελτίου ειδήσεων, φροντίζοντας να καλύψει την ένδειξη της πηγής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος σταθμός καταφεύγει στην τακτική αυτή, μολονότι οι συντελεστές της ιστοσελίδας επικοινώνησαν στο παρελθόν με συναδέλφους του «Alpha» και ζήτησαν να μην επαναληφθούν ανάλογες δεοντολογικές παραβάσεις.

Η καταγγελία για το συγκεκριμένο περιστατικό θα πάρει ασφαλώς τον δρόμο της τόσο προς τα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ όσο και προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Δημοσιογράφοι που διατηρούν επιτελικές θέσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και επιτρέπουν ή, πολύ περισσότερο, προκρίνουν ανάλογες ενέργειες πρέπει να γνωρίζουν ότι πέρα από το ότι καταπατούν αρχές δεοντολογίας δίνουν άλλοθι στους εργοδότες και την πολιτεία για τον συστηματικό αφανισμό των ανταποκριτικών γραφείων.

Όπως κατ´ επανάληψη έχει επισημάνει η ΕΣΗΕΜ-Θ, κανένας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας που λειτουργούν δεν ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά της προσωρινής άδειάς του, εφόσον είτε δεν έχουν ανταποκριτικά γραφεία είτε απασχολούν αμελητέο αριθμό δημοσιογράφων (συχνά μόνο έναν) σε γραφεία που προσχηματικά διατηρούν. Η ΕΣΗΕΜ-Θ θα συνεχίσει την πρωτοβουλία και τις προσπάθειές της για τη διευθέτηση αυτού του προβλήματος σε συνεργασία και με τις άλλες Ενώσεις”