Σήμερα η (μη) εκλογή Προέδρου

Σημερα είναι η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οι βουλευτές θα δηλώνουν ανοιχτά και φανερά, την προτίμησή τους ή όχι, στον Σταύρο Δήμα.

Η συγκεκριμένη διαδικασία περιγράφεται ξεκάθαρα από τον Κανονισμό λειτουργίας του Σώματος, ωστόσο κύκλοι του Προέδρου προχώρησαν σε διευκρινίσεις μετά από δημοσίευμα που ήθελε να προκρίνεται παραλλαγή του Κανονισμού και να στήνονται κάλπες. Το συγκεκριμένο σενάριο, που συζητήθηκε αλλά τελικά δεν υιοθετήθηκε, ήθελε να μοιράζονται ψηφοδέλτια στους βουλευτές πάνω στα οποία θα έγραφαν το όνομά τους και θα δήλωναν εάν ψηφίζουν ή όχι τον κ. Σταύρο Δήμα.

Με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνονταν ενδεχομένως ορισμένοι που θα ήθελαν να ψηφίσουν τον κ. Δήμα αλλά ίσως δίσταζαν να το πουν φωναχτά!

Πάντως, η διαδικασία που θα τηρηθεί είναι αυτή που περιγράφεται στο άρθρο 140 του Κανονισμού. Συγκεκριμένα, στην εκφώνηση του ονόματός του κάθε βουλευτής, καλείται να σηκωθεί όρθιος και να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου υποψηφίου, ή άλλως να δηλώσει «παρών».

Στον βαθμό που ο Σταύρος Δήμας παραμείνει μέχρι τέλους ο μοναδικός υποψήφιος, τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν λίγο αργότερα θα αφορούν στους βουλευτές που υπερψηφίζουν την υποψηφιότητά του, στα ‘παρών’ και στους βουλευτές που θα απουσιάζουν.

Της ψηφοφορίας δεν προηγείται συζήτηση, ενώ οι βουλευτές δεν δικαιούνται να δικαιολογούν την ψήφο τους. Η Βουλή ψηφίζει υποψηφίους που προτείνουν μόνο οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων ή ανεξάρτητοι βουλευτές. Υπενθυμίζεται πως για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις πρώτες δύο ψηφοφορίες απαιτούνται 200 ψήφοι.

Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, στην τρίτη ψηφοφορία που προγραμματίζεται για την 29η Δεκεμβρίου, απαιτούνται τα 3/5 των βουλευτών, ήτοι 180 ψήφοι.